Pe teritoriul Federației Ruse, a avut loc prima confruntare cu luptătorii din Siria  

islamisti

Războiul din Nagorno Karabah se poate extinde în mai multe state vecine, inclusiv în Rusia. Militanții islamiști trimiși din Siria în Transcaucazia au început deja să opereze pe teritoriul rus. Ca urmare, este posibilă începerea unui nou război terorist în Caucazul de Nord.

Marți, 13 octombrie, în capitala Ceceniei au avut loc schimburi de focuri, în urma cărora patru militanți au fost uciși, iar Rosgvardia a avut trei victime: doi morți și un rănit.

Șeful republicii, Ramzan Kadyrov, a comentat incidentul pe rețelele de socializare precizînd că: “Recent, acești șahiti au fugit în afara Rusiei, ascunzându-se în Siria și în alte țări. Acum, după ce au primit o comandă de la sponsorii lor occidentali, s-au întors și au decis să organizeze o serie de atacuri teroriste”.

În Cecenia, lupta împotriva terorismului se desfășoară permanent. În ultimii doi ani, serviciile speciale au prevenit 36 ​​de atacuri teroriste, au reținut aproape 150 de suspecți pentru pregătirea acestora și au identificat 35 de celule secrete ale organizațiilor teroriste interzise.

Din păcate, granița rusă din Caucazul de Nord nu poate fi considerată închisă în siguranță. Terenul alpin este aproape imposibil de controlat integral. În același timp, Kremlinul nu are cei mai binevoitori vecini de cealaltă parte. De exemplu, cu mult înainte de războiul din 2008, Georgia a fost considerată principala zonă de tranzit a militanților pentru a trece în Cecenia. Acest lucru se putea face atât independent de-a lungul cărărilor montane, cât și cu complicitatea grănicerilor corupți georgieni. Membrii reținuți ai bandei lui Ruslan Gelayev au confirmat ulterior că în 2002 au fost lăsați să treacă de către grănicerii din Georgia „independentă”. După războiul cu Georgia și recunoașterea de către Moscova a independenței Abhaziei și Osetiei de Sud, evident că partea rusă nu se poate aștepta la schimbarea atitudinii autorităților de la Tbilisi.

Dar, în acest caz, suspiciunea cade pe bună dreptate asupra unei alte țări. După începerea războiului din Nagorno Karabah, Azerbaidjanul se transformă rapid dintr-un partener sănătos într-un stat ostil Rusiei. Din mai multe surse există deja informații că Turcia, cu permisiunea autorităților de la Baku, trimite luptători jihadisti din Siria pentru a lupta împotriva Armeniei în Karabah. Turcii plătesc islamiștii care se războiesc cu creștinii cu sume între 1.500 și 2.000 de dolari pe lună. Pe internet a apărut un videoclip, care confirmă în mod clar participarea militanților sirieni la conflictul armat din Caucaz.

Potrivit experților militari, luptătorii uciși în Grozny au ajuns în Cecenia din Azerbaidjan în tranzit prin Daghestan. Acest fapt provoacă o îngrijorare justificată din partea Rusiei și a altor puteri regionale. Nu atât islamiștii de pe câmpul de luptă din Nagorno Karabah sunt periculoși, cât ideile pe care aceștia le poartă. Mulți militanți, imigranți din Azerbaidjan și din Caucazul de Nord, au trecut prin Siria. Acum încep să se întoarcă acasă sau, mai bine zis, sunt trimiși acolo. Fiecare astfel de islamist poate organiza un atac terorist și poate deveni fondatorul unei noi celule teroriste. Printre ei se numără oameni din astfel de grupuri interzise în Rusia precum ISIS, Jabhat al-Nusra, Divizia Sultan Murad și Firkat al-Hamza.

Cele din urmă sunt considerate organizații pro-turcești. Acest lucru înseamnă că, în Transcaucazia, începe să se formeze un nou nucleu terorist, pe care Turcia este în măsură să-l influențeze și care poate destabiliza situația din Caucazul de Nord în orice moment.

Articolul a fost postat și pe site-ul Defence Romania, unde poate fi accesat la adresa:

https://www.defenseromania.ro/in-rusia-a-avut-loc-prima-confruntare-cu-luptatorii-din-siria_605809.html.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s