RAND Corporation: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră

foto

Statele Unite dezvoltă o strategie de cotracarare a Rusiei, bazându-se pe o rețea extinsă de grupuri de reflecție. Unul dintre ele este organizația RAND, care dezvoltă programe pentru descurajarea Rusiei, la comanda Casei Albe și Pentagonului. O recomandare, făcută în urma unui studiu, pare că începe să se îndeplinească.

Rusia este prea puternică

Pe 13 octombrie anul acesta, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. După cum s-a explicat în raport, s-a considerat necesar să se facă ajustări semnificative la strategia NATO de acțiuni în Marea Neagră.

„Investițiile militare rusești în teatrul de operațiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii […] Jocul și cercetările conexe au evidențiat puterea relativă a poziției Rusiei”, apreciază RAND Corporation, considerând că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare și descurajare”.

„În așteptarea crizei, Statele Unite și aliații săi trebuie să ia în considerare măsuri pentru soluționarea dezechilibrelor militare regionale”, se explică în raport.

Conform rezultatelor jocului, RAND Corporation consideră că printre cele cinci state riverane Mării Negre, care pot deveni un potențial tampon împotriva Rusiei, de fapt, se poate spera la rolul activ al unei singure țări.

Cinci aliați, dar speranțe într-unul singur

După cum a remarcat RAND Corporation, poziția Turciei este de o importanță fundamentală „datorită capacităților sale navale și a responsabilității pentru strâmtorile de la Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux”. Cu toate acestea, „Turcia va fi reticentă să reziste agresiunii rusești”, din cauza cooperării cu Moscova în Siria și a dependenței de importurile rusești de gaze naturale.

Sofia, care „este vulnerabilă la impactul stimulentelor și constrângerilor rusești”, ar putea susține Kremlinul, altfel „va înfuria Moscova”, ceea ce va afecta, în special, sectorul energetic bulgar.

Potențialul militar al Georgiei și Ucrainei a fost subminat semnificativ ca urmare a conflictelor cu Rusia. RAND Corporation evaluează importanța celor două țări de la Marea Neagră, considerând că rolul lor este limitat la o poziție pro-occidentală și la participarea la exerciții.

Ca urmare, există, de fapt, doar un singur stat pe care să se parieze. RAND Corporation consideră că „este foarte probabil ca România să fie dispusă și capabilă să contribuie la o inițiativă militară regională în Marea Neagră”. Planurile de achiziții militare în curs, de modernizare și extindere a armatei și a marinei, ar putea spori contribuția României la campania navală.

Concluziile RAND Corporation includ două opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor, prezentate în schemele de mai jos. Direcția săgeții indică sursa -> ținta acțiunii. Grosimea săgeții arată numărul de interacțiuni (de la 1 la 9). Culoarea săgeții indică faptul că acțiunile sunt preferabile pentru NATO, albastru – în beneficiul NATO, roșu – pentru rău.

schema 1
schema 2

Pe fondul acestei concluzii, a început consolidarea capacităților de luptă ale trupelor române la Marea Neagră și consolidarea României în termeni militari. Pe 16 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibilitatea vânzării către Romînia a două baterii ale complexului de apărare de coastă Coastal Defense System (CDS) cu rachete anti-navală Naval Strike Missile (NSM). Acordul ar trebui să aibă o valoare de 300 de milioane de dolari.

În concluzie, se poate aprecia că autoritățile americane sunt atente la rezultatele jocurilor de stat major și răspund cu promptitudine la recomandările făcute de grupurile de reflecție.

Articolul a fost postat și pe site-ul Defence Romania, unde poate fi accesat la adresa:

https://www.defenseromania.ro/rand-corporation-sua-nu-se-pot-baza-decat-pe-romania-pentru-contracararea-rusiei-la-marea-neagra_605914.html.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s