Decizie fără precedent. Federația Rusă mută exercițiul strategic Vest-2021 pe teritoriul Republicii Belarus

1

Reprezentanți ai Ministerului Apărării de la Minsk au informat, pe 29.10.2020, că exercițiul strategic ruso-belarus Vest-2021 va fi executat anul viitor pe teritoriul Republicii Belarus.

„Activitatea principală a anului de instrucție următor va fi reprezentată de exercițiul strategic comun al Forțelor Armate ale Republicii Belarus și Federației Ruse, desfășurat pe teritoriul nostru, Vest-2021”, se arată într-un comunicat de presă în urma unei întâlnirii cu personalul de comandă al Forțelor Armate din Republica Belarus, care a fost condusă de ministrul apărării, Viktor Khrenin.

Anterior, s-a anunțat că planul exercițiului strategic a fost aprobat marți la o ședință comună a Colegiilor Ministerelor Apărării din Rusia și Belarus.

În urma întâlnirii, Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informat că au aprobat aprobate documente privind aprofundarea cooperării în domeniul militar și îmbunătățirea sistemelor militare întrunite. În special, potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării din Republica Belarus, a fost semnat un acord privind protecția comună a frontierelor externe ale statului unional în spațiul aerian, în cadrul sistemului regional întrunit de apărare antiaeriană.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Mutarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021 pe teritoriul Republicii Belarus reprezintă o decizie fără precedent luată de conducerea politico-militară de la Moscova.

Probabil, această mișcare vrea să demonstreze că sprijinul militar promis de Vladimir Putin omologului său din Republica Belarus, Aleksandr Lukașenko, nu este o glumă și se poate produce în realitate.

În ultimele decenii, exercițiile de acest gen s-au desfășurat câte unul pe an, prin rotație, în fiecare regiune militară.

Astfel, după ce în acest an exercițiul strategic Caucaz-2020 s-a desfășurat în Regiunea Militară Sud, exercițiul Vest-2021, urma să fie executat în Regiunea Militară Vest. Mutarea acestuia în Republica Belarus, înseamnă că, practic, pentru o perioadă limitată, trupele regiunii militare vor fi transferate pe teritoriul belarus.

Trebuie precizat faptul că în acest an, planul exercițiului Caucaz-2020 a fost modificat, iar etapele principale ale acestuia au fost mutate din Marea Neagră, Crimeea și Ținutul Krasnodar în interiorul teritoriului rus, în poligoanele Kapustin Yar și Ashuluk din Regiunea Astrakhan. Această decizie a fost considerată drept o concesie făcută Occidentului, care era îngrijorat de o posibilă declanșare a unei intervenții militare ruse  împotriva Ucrainei. Acum, nu numai că statul rus nu mai mută activitățile desfășurate în proximitatea frontierei occidentale, ci chiar trece cu ele dincolo de graniță, pe teritoriul altui stat. În acest fel, exercițiul se va desfășura pe linia de contact cu statele membre NATO, în proximitatea Poloniei și a statelor baltice. Schimbarea de atitudine a oficialilor ruși arată faptul că tensiunile din relațiile cu SUA și NATO sunt aproape de punctul critic.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s