Dotarea Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse cu complexe de rachete Yars se va încheia în 2024

1

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, cu ocazia împlinirii a 75 de ani, constructorul general al Institutului pentru Inginerie Termică din Moscova, Iuri Solomonov, a declarat, pe 02.11.2020, că reînzestrarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) cu complexe de rachete Yars, cu bazare mobilă și staționară, se va încheia în anul 2024.

“Cred că totul se îndreaptă spre faptul ca, în trei ani, adică până în 2024, să se realizeze reînzestrarea completă a vechii grupări cu sisteme noi de rachete Yars”, a spus Solomonov.

Primul regiment dotat cu sistemul terestru mobil de rachete Yars a intrat în serviciul de luptă în luna martie 2011, în cadrul marii unități de rachete din Teikovo a RVSN. Potrivit surselor deschise, până în prezent, șase divizii de rachete au fost dotate cu versiunea mobilă a complexului Yars. În luna septembrie, Ministerul rus al Apărării a infromat că divizia de rachete din Irkutsk a RVSN a fost reînzestrată cu complexe Yars.

Lucrările continuă pentru instalarea rachetelor Yars în poziții staționare. Astfel, pe 13 octombrie, la o confătuire cu conducerea militară, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că două rachete Yars au fost încărcate în lansatoare în silozuri din regiunea Kaluga.

RS-24 Yars este un sistem de rachete strategice rusești, cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, cu focoase multiple, în versiune mobilă și bazată în siloz. Acesta a fost dezvoltat de Institutului pentru Inginerie Termică din Moscova, sub conducerea lui Solomonov. Racheta rezprezintă o modificare a complexului Topol-M.

În prezent, în compunerea de luptă a RVSN, se află opt tipuri de sisteme de rachete. Printre acestea se numără cinci tipuri de sisteme de rachete staționare, cu bazare în siloz: Voevoda, Stilet, Topol-M, Yars și Avangard. Gruparea mobilă include sistemele de rachete mobile Topol, Topol-M și Yars. Este planificată reînzestrarea treptată a tuturor marilor unități de rachete cu sisteme noi de rachete Yars, Avangard și Sarmat.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s