Rusia va lansa la apă încă un submarin purtător de drone nucleare subacvatice Poseidon

poseidon

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.11.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în prima jumătate a anului 2021, va fi lansat la apă submarinul cu destinație specială Habarovk, Proiect 09851, capabil să poarte până la șase drone strategice Poseidon.

“Ieșirea submarinului Habarovsk din Șantierul Naval Sevmash este planificată pentru primăvara sau vara anului viitor. Ulterior, vor începe testele de uzină de marș ale submarinului”, a precizat sursa.

Primul submarin purtător de drone Poseidon, respectiv submarinul Belgorod, a fost lansat la apă pe 23 aprilie 2019. Submarinele Belgorod și Habarovsk vor putea să poarte până la șase aparate Poseidon.

Pentru prima dată, despre aparatul subacvatic fără pilot cu propulsie nucleară a vorbit președintele rus, Vladimir Putin, în martie 2018, într-un discurs în fața Adunării Federale. Potrivit precizărilor acestuia, aceste drone pot fi dotate cu ogive convenționale sau nucleare și sunt destinate pentru distrugerea infrastructurii sau grupărilor de portavioane ale adversarului.

Datele prezentate de Ministerul rus al Apărării, aparatele Poseidon, împreună cu submarinele purtătoare, fac parte din așa-numitele sisteme oceanice multirol. După cum au precizat anterior surse ale agenției Tass, pentru distrugerea bazelor navale ale adversarului, Poseidon va putea fi dotat cu un focos nuclear cu o putere de până la două megatone. Dronele vor putea atinge o viteză mare și vor avea o autonomie nelimitată.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Drona subacvatică Poseidon, cunoscută și sub numele de Status 6 (Kanyon în clasificare NATO), este practic o torpilă gigantică, echipată cu un sistem de propulsie nucleară și un focos nuclear. Specialiștii apreciază că Poseidon va schimba natura războiului submarin și va reprezenta o amenințare serioasă pentru orașele de coastă ale SUA, precum New York și Los Angeles.

Habarovsk nu va fi ultimul submarin purtător de drone strategice Poseidon. Reprezentanții ruși intenționează să mai construiască alte două submarine de acest tip, urmând ca, în total, Forțele Navale să dispună de patru submarine dotate cu câte șase drone Poseidon.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s