Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan s-a încheiat. Rusia va trimite trupe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah

1

 

În seara zilei de 09.11.2020, în cadrul unei intervenții televizate, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat încheierea războiului dintre Armenia și Azerbaidjan în Nagorno-Karabah. Potrivit declarațiilor sale, în regiune vor fi dislocate trupe ruse de menținere a păcii.

“Astăzi, 09 noiembrie, președintele Azerbaidjanului, Ilham Alyev, primul ministru al Republicii Armenia, Nikol Pashinyan, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au semnat o declarație privind încetarea completă a focului și a tuturor acțiunilor de luptă în zona conflictului din Nagorno-Karabah, începând cu ora 00.00 (ora Moscovei) a zilei de 10 noiembrie”, a precizat șeful statului rus.

Potrivit declarațiilor lui Vladimir Putin, trupe ruse de menținere a păcii vor fi dislocate de-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabah și de-a lungul coridorului care leagă republica nerecunoscută de Republica Armenia.

Șeful statului rus și-a exprimat speranța că acordurile încheiate vor crea condițiile necesare pentru o soluționare pe termen lung și pe scară largă a crizei din Nagorno-Karabah, în interesul popoarelor armean și azer. 

Ulterior, Ministerul rus al apărării a anunțat că, în Nagorno Karabah, va fi dislocat un contingent de menținere a păcii format din aproximativ 2.000 de militari.

“Pentru controlul asupra încetării focului și acțiunilor de luptă, în zona conflictului din Nagorno-Karabah, va fi dislocat un contingent rus de menținere a păcii, format din 1960 de militari, 90 de transportoare blindate și 380 de unități de tehnică auto și specială”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

În acesta s-a precizat că baza contingentului va fi formată din subunități aparținând Brigăzii 15 Infanterie Moto a Regiunii Militare Centru. Dislocarea contingentului rus în Nagorno-Karabah va fi realizată de pe aerodromul din Ulianovsk, cu avioane militare de transport de tip Il-76.

După cum au informat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, pentru conducerea operației de menținere a păcii, în raionul localității Stepanakert, va fi dislocat un comandament al trupelor ruse. Pentru monitorizarea respectării acordurilor de către părțile în conflict, se preconizează înființarea unor posturi de observare ruse de-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachin.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După cum au informat surse de monitorizare a aviației de pe Twitter, începând din 08 noiembrie, pe aerodromul din Ulianovsk a fost formată o grupare de aviație, care include 10 avioane Il-76MD ale Aviației Militare de Transport din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

2

Pe parcursul zilei de 09 noiembrie, au fost observate coloane de tehnică militară deplasate către aerodrom în vederea îmbarcării.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s