Expert turc: Turcia a căzut, în mod neașteptat, sub dependența de Rusia în Karabakh

foto

Luând decizia de a introduce forțe de menținere a păcii pe teritoriul Nagorno-Karabah, Rusia își consolidează atât de ferm influența în regiunea Caucazului de Sud, încât Turcia devine, în mod neașteptat, dependentă de Moscova. Această opinie a fost exprimată de Soner Chagaptai, șeful Programului de studii turcești de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington.

Chagaptai este de părere că Vladimir Putin, care aduce trupele de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, “împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc”. O astfel de mișcare a președintelui rus îndepărtează în continuare Turcia de Statele Unite, readuce Armenia într-un regim de dependență totală de Rusia și extinde prezența militară directă a Federației Ruse în regiune.

“Turcia devine mai dependentă de Moscova și este forțată să se bazeze mai mult pe Rusia”, a spus expertul turc, plângându-se de situația economică nefavorabilă din Turcia. În opinia sa, Acest lucru complică și mai mult capacitatea Ankarei de a gestiona situația.

Arterele de transport din regiunea Karabah, pe care Rusia a decis acum să le deblocheze, vor fi controlate de Moscova, devenind încă un punct probabil al presiunii Rusie asupra Ankarei, dacă situația din Siria nu se va conforma scenariului Kremlinului.

Pentru a-și consolida influența și a asigura echilibrul puterilor, Rusia sprijină Azerbaidjanul, dar în același timp joacă pe degete Armenia, a cărei revenire „la imperiu” a fost deja realizată, în pofida faptului că Nikol Pashinyan este liderul cel mai puțin pro-rus din Erevan.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s