Turcia sprijină Platforma Crimeea inițiată de Ucraina pentru revenirea peninsulei sub controlul Kievului

crimeea

Agenția de presă rusă RIA Novosti a prezentat, pe 02.12.2020, o declarație a ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, care a precizat că autoritățile de la Ankara sprijină inițiativa părții ucrainene de organizare a unui summit al Platformei Crimeea, la care este planificat să se discute problema revenirii peninsulei sub controlul Kievului.

„M-am întâlnit cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba. Vom continua să ne consolidăm relațiile, inclusiv în domeniul cooperării militare și al industriei de apărare. Salutăm inițiativa Platformei Crimeea”, a menționat șeful diplomației turce într-o postare pe rețelele de socializare.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că UE este pregătită să se implice în lucrările așa-numitei Platforme Crimeea, care se vrea a fi un spațiu internațional pentru discutarea subiectelor referitoare la peninsulă. El a mai spus că Turcia și Ucraina pot schimba în comun situația din Marea Neagră și Crimeea în favoarea lor.

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus recent, la un briefing comun cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, că Turcia nu recunoaște reunificarea Crimeii cu Rusia și va continua să susțină integritatea teritorială a acesteia ca „parte a Ucrainei”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Formarea Platformei Crimeea a fost anunțată de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în luna septembrie 2020, în cadrul discursului ținut la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Primul summit internațional în cadrul acesteia ar urma să se desfășoare pe 21 mai 2021, la Kiev.

Până în prezent, și-au exprimat disponibilitatea de a participa la reuniune SUA, Marea Britanie și Turcia. De asemenea, Slovenia a susținut ideea formării Platformei Crimeea.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s