Presa americană: Occidentul este vinovat pentru criza în care se află Ucraina

1

Presa din SUA consideră că Occidentul este vinovat pentru criza în care se află statul ucrainean. O opinie în acest sens a fost exprimată de politologul american John Mearsheimer, într-un articol publicat de Foreign Affairs.

Autorul apreciază că situația de criză care a apărut în Ucraina este, în mare măsură, legată de extinderea prea activă a NATO către est și de abordarea alianței la frontierele rusești. Ca parte a acestei politici, SUA și UE au început să scoată Ucraina de pe orbita Rusiei și să o reorienteze spre Occident. Pentru a face acest lucru, au început să sprijine și să întrețină forțele liberale pro-occidentale din această țară. Primul lor succes a fost reprezentat de așa-numita „revoluție portocalie” din 2004.

Firește că, Rusia a anunțat, în repetate rânduri, că autoritățile de la Moscova nu intenționează să accepte transformarea unuia dintre aliații săi strategici într-un cap de pod occidental.

Începând din anul 2013, Occidentul a mers și mai departe, contribuind la organizarea unei lovituri de stat în Ucraina, în 2014. SUA și UE chiar au închis ochii la faptul că neo-naziștii ucraineni au jucat un rol important în rândul participanților la mișcarea de protest.

De fapt, inițial, conducerea de la Kremlin nu avea în vedere întoarcerea Peninsulei Crimeea, însă nu putea permite NATO să vină în peninsulă și chiar să desfășoare acolo o bază militară permanentă. În plus, populația din Crimeea era, în mod categoric, împotriva politicii noii conduceri ucrainene, care a pus mâna pe țară ca urmare a unei lovituri de stat armate.

Populația din Donbas, asociată strâns cu Rusia din punct de vedere istoric, nu era, de asemenea, pregătită să recunoască forțele deschis anti-ruse, care au preluat puterea la Kiev. Prin urmare, în estul Ucrainei au fost proclamate două republici independente – Republica Populară Donetsk și Republica Populară Lugansk.

Astfel, principalul vinovat pentru criza din Ucraina este Occidentul, al cărui scop a fost să rupă această țară de Rusia. Bineînțeles, Kremlinul a reacționat destul de dur și acest lucru era de așteptat.

Mearsheimer consideră că, pentru a ieși din criză, Occidentul ar trebui să își schimbe atitudinea față de Kiev și să nu mai sprijine forțele antirusești de acolo. Atât Moscova, cât și Washingtonul și Bruxellesul ar beneficia dacă Ucraina ar deveni un „tampon neutru” între NATO și Rusia. Austria a jucat un rol similar în Europa în timpul Războiului Rece.

Politologul american consideră că, pentru binele general, Ucraina nu ar trebui să ajungă nici în lumea occidentală, nici în cea rusească. O astfel de abordare, în opinia sa, ar fi benefică pentru toate părțile.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s