Peninsula Crimeea a devenit o țintă pentru arsenalul nuclear al Statelor Unite  

1

Alături de Regiunea Kaliningrad, Peninsula Crimeea reprezintă principala zonă de confruntare dintre Rusia și NATO. Dacă în perioada Războiului Rece, navele de patrulare sovietice au trebuit să scoată literalmente navele de război străine din apele sale teritoriale de la Marea Neagră, acum situația este complicată de statutul peninsulei, care nu este complet definit din punctul de vedere al dreptului internațional. Fără îndoială însă, militarizarea regiunii va crește în viitor.

Este interesant de remarcat faptul că NATO consideră că doar Kremlinul este vinovat pentru toate problemele: “Rusia continuă să încalce integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei, continuă să își construiască puterea militară în Crimeea și desfășoară tot mai multe forțe în Regiunea Mării Negre”.

Într-adevăr, în Crimeea este dislocat un întreg corp de armată și o divizie de forțe aeriene și apărare antiaeriană, iar țărmurile sunt acoperite de sistemele de rachete Bal și Bastion. La Sevastopol este bazată Flota din Marea Neagră a Forțelor Navale rusești,  echipată cu rachete de croazieră Kalibr. În același timp, sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2 acoperă cerul peste peninsulă de amenințarea dronelor de atac ale adversarului. Cu toate acestea, cauza și efectul se află la Bruxelles.

Chiar și așa-numita „anexare” a Crimeii de către Rusia a fost în multe privințe un pas defensiv. Înainte de evenimentele din 2014, Statele Unite au manifestat un interes crescut pentru peninsulă. Delegațiile specialiștilor americani, cu permisiunea Kievului, au studiat în repetate rânduri posibilitățile bazei de submarine sovietice din Balaklava. În timpul președinției președintelui Barack Obama, Pentagonul a elaborat planuri de a expulza rușii din Crimeea și de a transforma peninsula într-un imens centru de informații, iar Sevastopolul într-o bază navală pentru marina SUA. Acesta este unul dintre cele mai bune porturi din lume, însă, toată Crimeea are o mare importanță strategică dacă cineva dorește să atace Rusia. Crimeea este importantă și pentru controlul altor țări, inclusiv Iran și Turcia. După cum se spune, cel care controlează Crimeea controlează și Marea Neagră.

În perspectivă, la Sevastopol urmau să fie desfășurate arme nucleare, ce trebuiau să devină o sursă de amenințare permanentă pentru Moscova și obiectivele cheie ale infrastructurii militare a Ministerului rus al Apărării. În acest context, întoarcerea Crimeii de către Rusia nu poate fi considerată altceva decât un act de autoapărare. Dar povestea cu amenințarea nucleară din sud, din păcate, nu s-a încheiat aici.

Astfel, pe 29 mai, mai multe bombardiere strategice B-1B Lancer au decolat dintr-o bază aeriană din Statele Unite, au zburat peste teritoriul aliaților europeni și au ajuns peste Marea Neagră. În ultima porțiune a traiectului de zbor, aceștia au fost însoțiți demonstrativ de luptători ucraineni Su-27. La bordul fiecărui „strateg” american se aflau rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune AGM-158C, a căror bătaie atinge aproape 1.000 de kilometri. Este clar că acestea reprezintă o mare amenințare pentru Flota rusă din Marea Neagră. Dar trebuie să ne amintim că B-1B Lancer a fost creat ca purtător de arme nucleare, până la 24 de bombe cu hidrogen B61 sau B63. Acest bombardier supersonic este special conceput pentru străpungerea la altitudine mică a sistemelor de apărare antiaeriană. Nu este greu să ne imaginăm ce poate face doar un singur astfel de avion.

Și aceasta este departe de a fi singura demonstrație a unei amenințări nucleare din partea Statelor Unite. La începutul lunii septembrie, două bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au decolat de la o bază aeriană americană din Marea Britanie și, cu permisiunea Kievului, au intrat în spațiul aerian ucrainean, unde au zburat în apropiere de Crimeea, la o distanță de doar 40 de kilometri. În ciuda vârstei lor venerabile, bombardierele B-52H încă formează coloana vertebrală a aviației cu rază lungă de acțiune a Pentagonului și sunt capabile să transporte atât bombe convenționale, cât și arme de precizie și, desigur, nucleare. Așadar, este de mirare că, după astfel de demonstrații, Ministerul rus al Apărării pompează continuu în potențialul defensiv al Crimeei și al întregii granițe de sud-vest a Rusiei?

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s