Rusia pregătește lansarea în perioada următoare a mai multor rachete balistice intercontinentale

foto

Potrivit topcor.ru, care citează mai multe surse demne de încredere, în următoarele zile (posibil chiar în cursul săptămânii următoare), în Federația Rusă va fi executat exercițiul GROM-2020, care va include mai multe lansări de rachete balistice intercontinentale aparținând componentelor navală și terestră ale Triadei Nucleare. 

În timpul exercițiului, este planificată lansarea unei rachete balistice intercontinentale din Marea Okhotsk asupra unei ținte din poligonul Chizha din Regiunea Nenets. Astfel, se presupune că submarinul K-44 Ryazan, Proiect 667BDR, clasa Kalmar, va lansa o rachetă de tip R-29RKU-02.

De asemenea, din Marea Barents, va fi lansată o altă rachetă balistică intercontinentală asupra unei ținte din Polugonul Kura din Peninsula Kamchatka. Racheta de tip Bulava urmează să fie lansată de la bordul submarinului strategic K-549 Prințul Vladimir.

În același timp, de pe Cosmodromul Plesetsk, ar putea fi lansată o rachetă RS-24 Yars ori Topol-M, de pe o platformă mobilă sau dintr-o poziție staționară (siloz).

Pe parcursul exercițiului, ar putea fi, de asemenea, activat și sistemul de rachete Sirena sau Sirena-M.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă desfășoară exerciții de acest gen în fiecare an, de regulă în cursul lunii octombrie. Antrenamentele vizează verificarea și perfecționarea sistemului de conducere a Forțelor de Descurajare Strategică.

Până în anul 2019, antrenamentele de acest tip s-au desfășurat strict în cadrul Forțelor Nucleare Strategice. Acestea au inclus verificarea sistemului de conducere a Forțelor Armate, precum și fiabilitatea transmiterii ordinelor de luptă și a semnalelor de-a lungul întregii verticale de conducere de la Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse până la punctele de comandă ale marilor unități și unități militare. În 2018, antrenamentul s-a desfășurat pe 11.10, iar în anii precedenți pe 31.10.

În 2019, activitatea a avut loc, în perioada 15-17.10, sub forma unui exercițiu de comandament și stat major la nivel strategic de conducere a Forțelor Armate, cu denumirea Grom-2019. Noutatea acestuia a constat în extinderea participanților de la Forțele Nucleare Strategice la Forțele de Descurajare Strategică. Astfel, pe lângă componentele terestră, aeriană și navală aparținând Forțelor Nucleare Strategice, la exercițiu au participat și alte categorii de forțe dotate cu armament de mare precizie, respectiv complexe Iskander cu bazare terestră și platforme navale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (nave de suprafață și submarine).

La exercițiul Grom-2019 au participat aproximativ 12.000 de militari, 213 instalații de lansare ale Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), până la 105 aparate de zbor, între care cinci bombardiere strategice, până la 15 nave de luptă de suprafață și cinci submarine, precum și 310 unități de tehnică militară și specială. Între participanți s-au aflat grupe operative ale organelor centrale de conducere militară, marilor unități și unități militare ale RVSN, Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației militare de transport, precum și ale marilor unități și unități militare care asigură acțiunile forțelor de descurajare strategică și subunități cu destinație specială, în rolul forțelor adversarului convențional.

Exercițiului a inclus 16 lansări de rachete balistice și de croazieră, cu diferite tipuri de bazare, asupra unor ținte situate în poligoanele Pemboy, Cizha și Kura, care au fost efectuate pe 17 octombrie.

Ținând cont de precedentele din anii anteriori, este puțin probabil ca exercițiul din acest an să se desfășoare doar la nivelul componentelor navală și terestră ale Triadei Nucleare așa cum au precizat sursele. Probabil că în timpul acestuia vor fi lansate și rachete cu bazare aeriană de pe bombardierele strategice Tu-160 sau Tu-95MS. De asemenea, nu este exclusă nici lansarea unor rachete Iskander și Kalibr.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s