Expert ucrainean: NATO nu are nimic de opus dominației Federației Ruse în Marea Neagră

foto

Adjunctul pentru afaceri internaționale al directorului Centrului de cercetare al armatei, conversie și dezarmare din Ucraina, Mikhail Samus, a declarat că NATO nu are nimic de opus Federației Ruse în Marea Neagră. În opinia sa, dominația Flotei ruse din Marea Neagră este atât de mare, încât, dacă Moscova decide să blocheze coasta ucraineană nimeni nu o poate opri.

“Federația Rusă domină complet Marea Neagră. În acest context, Uniunea Eruopeană și NATO par neputincioase. Pur și simplu nu au nimic de răspuns”, a precizat politologul ucrainean.

Samus apreciază că, în numai o oră, Flota rusă din Marea Neagră poate bloca portul Odesa, întrerupând astfel accesul Ucrainei la Oceanul Planetar, și nimeni nu poate face nimic în acest sens.

Expertul ucrainean a făcut o analogie cu incidentul de acum doi ani din Strâmtoarea Kerch și a subliniat lipsa de reacție a NATO și altor prieteni ai Ucrainei la acțiunile Federației Ruse.

“Problema fundamentală este reprezentată de faptul că încă nu avem propria noastră flotă, pentru a putea concura cumva cu Federația Rusă în Regiunea Mării Negre”, a declarat Samus.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Estimarea expertului ucrainean este una “șocant de realistă”. Aceasta este oarecum surprinzătoare țintând cont de faptul că, de regulă, oficialii ucraineni fac declarații belicoase la adresa Federației Ruse și, în special, a Peninsulei Crimeea, cu toate că sunt conștienți că “nu au cu ce”.

Autoritățile de la Kiev mizează pe un sprijin occidental, îndeosebi din partea SUA sau a Marii Britanii, care fie că nu va veni, fie va fi tardiv și insuficient.

Este adevărat că atât SUA, cât și Marea Britanie sunt interesate de Regiunea Mării Negre, numai că acestea își promovează propriile interese și, în realitate, nu sunt foarte preocupate de soarta Ucrainei. Pentru acestea este important, în primul rând, accesul într-o zonă atât de apropiată de frontierele Federației Ruse.

Pentru a descrie situația din Regiunea Mării Negre este suficient să ne reamintim caracterizarea făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, prin sintagma “Marea Neagră – lac rusesc”. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de la data acelei declarații ori au evoluat în defavoarea Occidentului. Pe de o parte din cauza faptului că, în ultimii cinci-șase ani Federația Rusă și-a consolidat în mod semnificativ poziția de la Marea Neagră, în special, ca urmare a integrării Peninsulei Crimeea și a militarizării puternice a acesteia. De asemenea, pe de altă parte, trebuie amintită și balansarea Turciei, un actor cheie în ecuația Mării Negre, care s-a îndepărtat atât de UE, dar mai ales de NATO. În același timp, autoritățile de la Ancara reușesc să mențină relații bune cu Moscova, în pofida unor interese divergente pe multiple planuri (Crimeea, Caucazul de Sud, Siria și Libia).

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s