Premieră pentru Aviația Strategică a Rusiei: un bombardier Tu-95MS a interacționat cu o dronă Okhotnik

1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.12.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că echipajul unui bombardier strategic Tu-95MS aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune a desfășurat activități de conducere a unei drone de la bordul aeronavei.

“Recent, au fost efectuate teste de zbor, în timpul cărora s-a exersat interacțiunea avionului Tu-95MS cu drona, adică s-a efectuat controlul dronei de la aeronavă”, a precizat sursa. Potrivit precizărilor sale, pentru aceste teste a fost folosit un bombardier strategic Tu-95MS modernizat, care dispune de echipamente speciale pentru controlul dronelor.

După cum a menționat sursa, o astfel de interacțiune își poate găsi aplicații în viitor, de exemplu pentru cercetarea suplimentară a locației țintelor în mișcare atunci când bombardierul strategic este deja în aer. De asemenea, este posibil să se utilizeze drona ca țintă aeriană, pentru a îndepărta avioanele adversarului și forțele de apărare antiaeriană de la bombardier.

Interlocutorul agenției nu a precizat ce dronă a fost implicată în teste. De asemenea, acesta nu a confirmat dacă astfel de teste au fost efectuate cu drona grea de atac Okhotnik, dar nu a exclus posibilitatea unor astfel de misiuni în viitor. „Principalul lucru este să se rezolve interacțiunea și nu contează care vor fi mașinile”, a subliniat el.

Pe 12 august 2020, în cadrul unui interviu acordat jurnalului Krasnaya Zvezda, locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general locotenent Serghei Dronov, a declarat că Ministerul rus al Apărării intenționează ca în viitor să ofere echipajelor avioanelor de luptă posibilitatea de a conduce dronele.

De asemenea, pe 27 septembrie 2019, Ministerul apărării a anunțat că noua dronă de atac Okhotnik a efectuat un zbor comun de 30 de minute cu un avion de vânătoare de generația a cincea Su-57. În mediul militar au apărut atunci discuții despre faptul că în timpul zborului avionul Su-57 a interacționat cu drona pentru extinderea câmpului de radiolocație și indicarea țintelor în vederea întrebuințării mijloacelor de distrugere de aviație. În aceleași timp, drona Okhotnik a efectuat un zbor în regim automatizat, cu configurarea integrală și cu ieșirea în zona de desfășurare a serviciului de luptă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Testele de acest tip confirmă versatilitatea foarte mare a noii drone Okhotnik dezvoltate în Federația Rusă. Aceasta poate îndeplini o multitudine de misiuni, de cercetare și de atac, în mod individual, în grup sau în cooperare cu avioane de vânătoare și cu bombardiere strategice. Între altele, aceasta este considerată și ca un mijloc de contracarare a dronelor de atac ale adversarului, precum cele de tip Bayraktar TB2 de producție turcească.

Conflictele locale și regionale recente au demonstrat faptul că dronele de atac pot produce pagube semnificative adversarului și pot chiar să asigure victoria într-o confruntare militară.

Din cauza acestui fapt, președintele rus, Vladimir Putin, a solicitat recent Ministerului Apărării să urgenteze procedurile de testare, producere și introducere în dotarea trupelor a noilor drone grele de atac Okhotnik. Inițial, era programat ca acestea să fie livrate la trupe începând cu anul 2024.  

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s