Flota rusă din Marea Neagră se pregătește să răspundă Ucrainei “și prin vorbe și pe calea armelor”  

1

Reprezentanții Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) par să fi luat în serios noile declarații belicoase ale liderilor de la Kiev cu privire la începutul unor posibile ostilități între Rusia și Ucraina. Aceștia nu exclud faptul că Zelensky ar putea avea un plan pentru o ofensivă la scară largă în Crimeea.

Astfel, începând de la 01 decembrie, în cadrul FRMN, au fost desfășurate nouă exerciții de amploare. Ultimul dintre ele, privind organizarea pregătirii de urgență a navelor pentru luptă, s-a încheiat pe 26 decembrie. Caracteristica principală a acestuia, precum și a altor manevre din ultimele săptămâni, a fost aceea că navele, forțele terestre și avioanele s-au antrenat pentru a respinge atacurile aeriene și cu rachete ale unui potențial adversar.

Experții asociază acțiunile FRMN cu intrarea în Forțele Armate ale Ucrainei a dronelor turcești Bayraktar TB2, precum și a rachetei de croazieră R-360 a complexului RK-360MTS „Neptun”.

„Aceste arme pot fi folosite de unitățile ucrainene pentru a distruge navele FRMN și țintele terestre dinn Crimeea”, a declarat pentru jurnalul Nezavisimaya Gazeta (NG) expertul militar, colonel Shamil Gareev.

Expertul a atras atenția asupra faptului că, pe 25 decembrie, într-un interviu acordat revistei Focus, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a admis posibilitatea unor acțiuni militare între Rusia și Ucraina, din cauză că Moscova ar avea nevoie de resursele de apă ale Niprului pentru a furniza apă populației din peninsulă. „Nimeni nu ascunde faptul că Peninsula Crimeea se confruntă cu probleme în acest sens. Și, desigur că, Federația Rusă ar fi interesată ca apa Niprului să curgă din nou prin canalul Crimeii de Nord, așa cum era înainte de 2014, spre peninsulă. Cu toate acestea, Moscova a respins, în repetate rânduri, speculațiile politicienilor de la Kiev cu privire la planurile de cucerire a unor teritorii ale Ucrainei pentru atingerea acestor obiective”, a spus Gareev.

După cum au anunțat reprezentanții ucraineni, în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, rachetele de croazieră Neptun au început deja să intre în serviciul subunităților de rachete ale țării, iar în regiunile Kherson și Nikolaev au fost semnalate zboruri ale dronelor Bayraktar TB2. În același timp, exerciții cu dronele de atac ucrainene au avut loc, în noiembrie și decembrie, în imediata vecinătate a granițelor rusești.

Așa că, este destul de firesc ca Forțele Armate ale Federației Ruse să răspundă în mod adecvat la astfel de acțiuni. După cum a informat Serviciul de presă al FRMN, pe 26 decembrie, pe navele flotei din bazele navale de la Sevastopol și Novorossiysk, s-a desfășurat un exercițiu naval special denumit „trecerea navei în alertă de luptă”. Militarii au indicat că obiectivele exercițiului au constat în perfecționarea acțiunilor personalului din posturile de luptă și punctele de comandă ale navelor pentru efectuarea unei ieșiri de urgență din punctul de dislocare, pentru ducerea luptei împotriva mijloacelor de atac aerian ale adversarului și, de asemenea, pentru organizarea pregătirii navelor pentru serviciul de luptă. Misiuni similare s-au desfășurat „în toate marile unități navale ale flotei”.

Pe 23 decembrie, s-a anunțat că 20 de nave ale FRMN au desfășurat un exercițiu privind descoperirea țintelor aeriene necunoscute și respingerea atacurilor aeriene ale adversarului. Pentru crearea unei situații tactice adecvate, la exercițiu au participat și avioane ale Aviației navale, precum și mijloace de apărare antiaeriană ale FRMN și ale Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud.

Pe 21 decembrie, misiuni similare au fost îndeplinite de echipaje ale Aviației Navale și Apărării Antiaeriane a FRMN. Potrivit precizărilor Serviciului de presă al flotei, „acestea au executat un exercițiu tactic de specialitate privind scoaterea forțelor de sub atacul aerian și redislocarea pe aerodromuri de rezervă”.

„Nu cred că Kievul va decide acum să folosească drone de atac și rachete de croazieră împotriva navelor FRMN și a facilităților strategice ale Peninsulei Crimeea. Toate zborurile dronelor Bayraktar TB2 sunt monitorizate, precum și mișcările complexelor de rachete Neptun, pe care Forțele Armate ale Ucrainei le desfășoară acum, în principal, pe coasta Mării Azov”, a declarat pentru NG expertul militar, colonel Vladimir Popov. Acesta consideră că „unitățile ucrainene nu vor putea folosi factorul surpriză atunci când vor ataca ținte din Crimeea și din apele Mării Negre”. „Personalul FRMN este pregătit să respingă eventualele atacuri. Antrenamentele de la facilitățile flotei sunt desfășurate de mai multe ori pe săptămână, iar adversarul este monitorizat continuu, inclusiv din spațiu”, a explicat expertul.

„Cu toate acestea, provocările de la Kiev împotriva Crimeii nu pot fi excluse”, a adăugat Popov. „Unii oameni din Ucraina sunt interesați ca Rusia să se implice în ostilități pe teritoriul acestei țări. Zelensky se pare că are un plan potrivit căruia, după începerea războiului cu Rusia, în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei vor veni armatele NATO, care acum pregătesc intens unități ucrainene pentru posibile ostilități. Diversiunile informaționale joacă și ele un rol important aici”, a spus colonelul. Expertul este sigur că „dezbaterea activă în societatea ucraineană și între politicieni a declarației recente a lui Zelensky despre posibila mobilizare a întregii populații a țării (atât bărbați, cât și femei) pentru un război cu Rusia este legată tocmai de misiunile unui război informațional”. Ei spun că „Rusia este un dușman, un război cu Moscova este inevitabil și este necesar să ne pregătim pentru el”.

Sursa: ng.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s