Primul bombardier strategic complet nou de tip Tu-160M va efectua primul zbor în Rusia în trimestrul IV din 2021

2

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.12.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că primul prototip al noului avion Tu-160M construit de la zero va efectua primul zbor în trimestrul patru din 2021.

“Anul viitor se va concretiza construcția nouă”, a menționat sursa, răspunzând la o întrebare legată de mersul lucrărilor la avionul Tu-160M.

Potrivit precizărilor sale, bombardierul strategic Tu-160M complet nou se va ridica în aer cel mai probabil în trimestrul patru al anului 2021.

Sursa agenției a făcut referire și la cealaltă versiune, profund modernizată, a bombardierului strategic Tu-160M, aflată în curs de dezvoltare în Rusia. După cum a declarat aceasta, al doilea prototip al aeronavei se află în teste la sol la stația pentru teste de zbor a Întreprinderii de aviație S.P. Gorbunov din Kazan.

La începutul lunii noiembrie 2020, avionul strategic profund modernizat Tu-160M a efectuat primul zbor cu noile motoare NK-32-02 de pe aerodromul întreprinderii din Kazan. După cum au precizat reprezentanții Corporației Întrunite Constructoare de Avioane (OAK) din Rusia, în timpul zborului, au fost testate sistemele generale și avionica actualizată instalate în timpul modernizării aeronavei și a fost evaluată performanța noului motor NK-32 din seria 02.

Tu-160 este un bombardier strategic purtător de rachete cu geometria variabilă a aripilor. În anul 2015, s-a decis reluarea producției de bombardiere Tu-160, în versiunea modernizată Tu-160M. În același timp, pe 02 februarie 2020, a fost efectuat primul zbor al primului prototip profund modernizat al avionului Tu-160M cu denumirea Igor Sikorsky. Aeronava a primit noi echipamente de pilotaj și navigație, un nou complex de comunicații de bord, sisteme de conducere, o stație de radiolocație, precum și un complex de contraacțiune radioelectronică. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În Federația Rusă, se desfășoară, în paralel, două procese, respectiv privind producerea unui bombardier complet nou și modernizarea profundă a avioanelor Tu-160. Deși adesea provoacă anumite confuzii, ambele avioane au primit aceeași denumire de Tu-160M. Acest lucru s-a produs, probabil, din cauza faptului că aeronavele vor arăta practic identic, numai că unele vor fi noi, iar altele vor fi realizate în carcasele avioanelor aflate în exploatare în prezent.

Pe de o parte, pe 25 ianuarie 2018, între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev a fost încheiat un contract pentru producerea a 10 bombardiere strategice noi de tip Tu-160M.

Pe de altă parte, la versiunea Tu-160M vor fi modernizate toate cele 16 avioane Tu-160 aflate în prezent în dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).

În acest fel, la un moment dat, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor dispune de 26 de bombardiere strategice Tu-160M.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s