Noile submarine rusești dotate cu rachete hipersonice vor deveni un coșmar pentru navele de luptă americane

1

Potrivit publicației americane The National Interest (NI), submarinele rusești dotate cu arme hipersonice vor fi un coșmar pentru Marina Statelor Unite.

Autorul articolului, Chris Osborne, a remarcat faptul că Forțele Navale ale Federației Ruse își echipează submarinele de atac cu prima rachetă hipersonică cu bazare navală, care se poate deplasa cu o viteză de peste 8 Mach, la o distanță de 600 de mile de țintele navale și terestre.

“Noua rachetă hipersonică, ce a primit denumirea 3M22 Zircon, este în prezent testată în vederea introducerii în înzestrare. Unul dintre primele submarine care vor primi noile rachete hipersonice este submarinul nuclear Irkutsk, Proiect 949AM, supus unui proces de reparații și modernizare până în anul 2023”, scrie publicația.

Rachetele hipersonice de croazieră lansate de pe submarin vor schimba în mod semnificativ regulile de ducere a războiului și vor permite submarinelor rusești să efectueze lovituri rapide, la distanță mare, din locații subacvatice ascunse. O rachetă care zboară cu o viteză de 8 Mach poate parcurge sute de mile în câteva minute și poate ataca ținte de neatins. Un atac lansat din partea europeană a Rusiei, va fi detectat și interceptat, desigur, cu o probabilitate mult mai mare decât un atac hipersonic dintr-un submarin aflat în ocean. În plus, un atac subacvatic poate, în multe cazuri, să permită forțelor atacante să se apropie mult de țintele care sunt pur și simplu prea departe pentru a fi atinse în orice alt fel, ca de exemplu prin lansări de la sol.

Folosind un punct de lansare subacvatic pentru a evita detectarea imediată, submarinul de atac poate folosi rachete hipersonice pentru a distruge nave de suprafață la sute de kilometri distanță, ceea ce, theoretic, ar putea pune în pericol grupurile de atac ale US Navy. Astfel, timpul de luare a deciziilor și de efectuare a manevrelor defensive sau de răspuns la un atac este scurtat foarte mult.

„Această realitate, bine cunoscută de proiectanții americani de arme, alimentează o apăsare energică și continuă pentru a dezvolta sisteme de arme și senzori cu sprijinul inteligenței artificiale, împreună cu rachetele hipersonice. Cu cât senzorii pot detecta, urmări și organiza mai repede informațiile privind amenințările către comandanții umani, cu atât sunt mai bune perspectivele de supraviețuire”, arată publicația.

Potrivit autorului publicației, „Zircon” este probabil unul dintre motivele pentru care Marina SUA se străduiește să-și înarmeze rapid flota de suprafață cu o nouă generație de radare sensibile cu rază lungă de acțiune de tip SPY-6. Acestea sunt capabile să detecteze mijloacele adversarului la o distanță dublă față de tehnologiile de radiolocație moderne.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s