Turcia este gata să pună în funcțiune sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia

foto

Șeful Direcției Industriei de Apărare din Turcia, Ismail Demir, a declarat, pe 11.01.2021, sistemele de apărare antiaeriană S-400 achiziționate din Rusia sunt gata pentru trecerea în exploatare.

“Sistemele S-400 pot fi întrebuințate, iar reprezentanții Forțelor Armate vor decide când va apărea această necesitate”, a precizat Demir pentru postul 24TV.

Declarația a fost confirmată de agenția de presă rusă Tass, care a contactat direcția condusă de Demir din Turcia. “Da, Ismail Demir a făcut astăzi o declarație în acest sens”, se arată în răspunsul Direcției Industriei de Apărare.

În afară de aceasta, Ismail Demir a mai declarat că întreprinderile de apărare turcești continuă să lucreze în cadrul proiectului privind avionul de generația a cincea de tip F-35, în pofida deciziei autorităților de la Washington de a exclude Turcia din acest program.

În același timp, Demir a spus că, “dacă autoritățile de la Ankara ar fi dorit, atunci astăzi în Turcia ar fi existat un al doilea regiment de sisteme S-400”. “Așa ar fi fost dacă am fi urmat calea rapidă și ușoară, dar noi ne propunem mai mult. Cu informațiile pe care le vom obține din experiența cu S-400, intenționăm să atingem nivelul acestor sisteme în crearea propriilor complexe de apărare antiaeriană, până în perioada 2025-2026”, a precizat șeful Direcției Industriei de Apărare.

Rusia și Turcia au încheiat, în anul 2017, un contract pentru furnizarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400. Astfel, Turcia a devenit prima țară membră NATO care a achiziționat aceste sisteme din Federația Rusă. Decizia Ankarei a provocat o reacție negativă puternică din partea Washingtonului și a alianței în ansamblu. Statele Unite continuă să încerce să determine Turcia să abandoneze sistemele rusești de apărare antiaeriană. Erdogan a declarat în luna octombrie a anului trecut că Ankara nu intenționează să renunțe la sistemele S-400, în pofida presiunilor venite de la Washington. De asemenea, a respins amenințările cu sancțiunile și a sugerat ca Statele Unite să încerce să le impună în realitate. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În baza contractului încheiat între părți în anul 2017, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, Rusia a furnizat Turciei patru divizioane de rachete antiaeriene S-400. Acestea au fost deplasate pe teritoriul tucesc, în mai multe tranșe, în a doua parte a anului 2019. Potrivit, planurilor conducerii Turciei, sistemele urmau să fie puse în funcțiune în perioada martie-aprilie 2020. Deși acestea au fost testate în mai multe rânduri, Turcia nu a început, deocamdată exploatarea lor.

Trebuie precizat faptul că în contractul inițial este prevăzut și transferul parțial de tehnologie. În același timp, acesta include și o opțiune pentru achiziționarea încă unui regiment de rachete antiaeriene S-400, care nu a fost încă folosită de reprezentanții turci.

China și Turcia sunt singurele state care au primit deja sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 din Rusia. Un al treilea contract, cu India, se află în curs de implementare, urmând să fie finalizat în anul 2023.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s