Forțele Nucleare Strategice ale Federației Ruse:  (II) Perspective de dezvoltare a componentei aeriene

foto

Bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95 reprezintă, în continuare, principalul argument aerian al Tiadei Nucleare a Federației Ruse. Însă, în pofida modernizărilor repetate, resursele lor sunt limitate. Aceste aeronave vor fi înlocuite de un complex de perspectivă al Aviației cu rază lungă de acțiune (PAK DA). Ministerul rus al Apărării a decis deja dezvoltarea acestuia, iar testele motorului noului bombardier vor începe în anul 2021. 

Aripa zburătoare

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării au anunțat că este planificat ca PAK DA să intre în funcțiune în cadrul actualului Program de Stat pentru Înzestrare, adică până la sfârșitul anului 2027. Militarii au aprobat schița noii aeronave, au convenit asupra caracteristicilor acesteia și au semnat toate documentele contractuale necesare pentru producție.

Începerea construcției primului prototip al noului bombardier a fost raportată în luna mai a anului trecut, iar în decembrie a devenit cunoscut faptul că a fost asamblat primul motor pentru acesta. Directorul general al întreprinderii ODK-Kuznetsov, Alexei Sobolev, a declarat că motorul cu indicele „Produs RF” a fost realizat în „hardware” și că este pregătită începerea testelor la stand, care va avea loc la începutul anului.

Mai multe motoare sunt asamblate în paralel și vor fi testate atât pe un suport care reproduce condițiile de înălțime mare, cât și într-un laborator zburător. Proiectul este clasificat, deci există puține informații publice despre acesta. Se știe doar că la avionul de perspectivă au fost întrebuințate la scară largă așa-numitele „tehnologii stealth”. Motoarele mai puternice, mai eficiente și mai economice vor crește și durata zborului, până la 30 de ore (față de 25 de ore la Tu-160).

Designerii au ales o schemă diferită de fuselaj, iar PAK DA a fost creat conform principiului „aripii zburătoare”. Acest fapt va contribui la extinderea capabilităților de luptă și va îmbunătăți manevrabilitatea aeronavei. După cum a explicat pentru agenția de presă RIA Novosti pilotul militar Vladimir Popov, un astfel de aranjament implică și o expunere mai redusă a avionului.

„Greutatea aeronavei este distribuită uniform peste aripi. Nu vor fi alte atașamente, iar prizele de aer vor fi ascunse adânc în interior. Partea din spate largă va acoperi gazele de evacuare fierbinți. În plus, designul va permite creșterea cantităților de combustibil, muniție și echipamente electronice de la bord”, a precizat pilotul. 

Echipamente avansate

PAK DA va fi echipat cu cea mai modernă electronică și va avea posibilități largi de modernizare pentru deceniile următoare.

„La fel a fost și înainte. Bombardierele noastre strategice Tu-95 au o vechime de peste jumătate de secol, dar încă rezolvă toate misiunile încredințate”, a subliniat Popov. În opinia sa, echipamentele electronice și sistemele automatizate vor crește în mod semnificativ manevrabilitatea și vor ușura controlul aeronavei.

„Britanicii aveau, la un moment dat, un bombardier strategic Vulcan, construit conform schemei aripii zburătoare. Însă, acesta a fost refuzat, inclusiv din cauza dificultăților de pilotare. La urma urmei, atunci nu exista decât controlul manual. Acum, multe operații vor fi efectuate de echipamente automatizate”, a menționat pilotul rus.

La fabricarea fuselajului sunt utilizate cele mai noi aliaje și materiale compozite. În ultimele decenii, oamenii de știință au făcut pași mari în domeniul materialelor aeriene cu o vizibilitate mai mică și o rezistență mai mare, ceea ce este foarte important atunci când este necesar să ridici câteva sute de tone de metal în aer, să zbori cu ele, să manevrezi și să reziste la forțele mari de frecare.

În același timp, experții ruși sunt siguri că bombardierul de perspectivă va fi subsonic, cu o viteză de croazieră de 1.000 de kilometri pe oră, aproximativ viteza sunetului.

Veteranii Războiului Rece

Deocamdată, este prea devreme pentru a vorbi despre producția în serie și despre livrările în masă către trupe ale bombardierului strategic de perspectivă.

De aceea, se continuă perfecționarea bombardierelor care au confirmat de-a lungul timpului. În anul 2021, ar trebui să înceapă livrările către Forțele Aerocosmice a bombardierelor ​​profund modernizate de tip Tu-160M. În următorii șapte ani, flota acestor aeronave va crește de o dată și jumătate.

Lebedele albe actualizate se bazează pe cel mai puternic și mai mare avion supersonic din lume, Tu-160, dezvoltat în anii 1970, ca răspuns la bombardierul supersonic american B-1 Lancer. În anul 1992, Forțele Aeriene ale URSS aveau 35 de astfel de aeronave. După prăbușirea Uniunii Sovietice, 19 avioane au rămas în Ucraina. Doar opt au fost returnate Rusiei, iar restul au fost distruse de autoritățile de la Kiev.

Tu160

În paralel, un program de reluare a producției de bombardiere Tu-160 a fost lansat în Rusia în anul 2015. Primul prototip, construit pe baza unui bombardier aflat în funcțiune, a decolat în februarie anul trecut. Toate aeronavele ulterioare vor fi construite de la zero. Acestea vor primi motoare noi, de tip NK-32-02, care vor crește raza de acțiune a aeronavei cu 1.000 de kilometri. De asemenea, au fost dezvoltate sisteme de bord moderne, facilități de control și navigație, sisteme de război electronic și un nou sistem de conducere a armamentelor.

Un alt veteran al Aviației Strategice este bombardierul Tu-95. „Ursul”, așa cum a fost denumit în NATO, este în funcțiune de la mijlocul anilor 1950. Tu-95MS modernizat a fost produs din 1981, fiind singurul și cel mai rapid avion din lume cu turbopropulsie. Viteza maximă a bombardierului este de 830 de kilometri pe oră. Acesta poate primi la bord peste 20 de tone de încărcătură de luptă, pe care o deplasează la 10.000 de kilometri.

Tu95

În vara anului trecut, a fost efectuat primul zbor cu bombardierul modernizat Tu-95MSM. La fel ca și Tu-160 supersonic, Tu-95 va fi echipat cu un sistem avansat de arme și echipamente de aviație. Aeronava va primi motoare și mai puternice, cu o durată de viață crescută. Potrivit dezvoltatorilor, după modernizare, caracteristicile de luptă ale avionului Tu-95 se vor dubla.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s