Analiză remnmilitaryblog.com:
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 14.01.2021, deasupra Mării Negre s-au aflat mai multe mijloace aeriene aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Este vorba despre două avioane de vânătoare F-16, un avion de cercetare U-2, o dronă de cercetare RQ-4B și două avioane-cisternă KC-135.

Avioanele de vânătoare de tip F-16, cu indicativele Nickel-61 și Nickel-62 au decolat de la Baza Aeriană – Aviano din Italia. Este posibil ca acestea să fie purtătoare de bombe nucleare tactice de tip B61-3/4.
Avionul de cercetare U-2, cu indicativul Bent-01, a decolat de la Baza Aeriană – Akrotiri din Cipru.
Despre activitățile desfășurate de cele trei avioane deasupra apelor neutre ale Mării Negre nu se cunosc alte date.
Avioanele-cisternă KC-135, cu indicativele Quid-751 și Quid-734, au decolat de la Baza Aeriană – Mildenhall din Marea Britanie. Acestea au ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aeronavele au evoluat în raioane maritime situate la sud-est de Constanța, efectuând, probabil, realimentarea în aer a mijloacelor aeriene americane.

Drona de cercetare strategică RQ-4B-40 Global Hawk, cu numărul de înregistrare 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.940 de metri, cu o viteză de circa 620 de kilometri pe oră.

Aparatul de zbor fără pilot a îndeplinit misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre.

Drona a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, a efectuat mai multe treceri la sud-vest și sud-est de Peninsula Crimeea, precum și la sud-vest de Ținutul Krasnodar, după care a intrat în spațiul aerian al Georgiei. Deși traiectul de zbor al dronei de pe teritoriul georgian nu a fost prezentat de către surse, probabil că acesta a vizat trupele ruse din Nagorno-Karabah, precum și din Abhazia și Osetia de Sud.

Este posibil ca, ulterior, drona să se deplaseze și în spațiul aerian al Ucrainei, pentru a cerceta linia de demarcație din Donbas.
La sfârșitul anului 2020, aceeași dronă, cu același număr de înregistrare și indicativ radio, a mai efectuat trei zboruri în proximitatea frontierelor occidentale ale Federației Ruse, pe 16, 22 și 31 decembrie. De asemenea, primul zbor din anul 2021 în Regiunea Mării Negre a fost efectuat pe 07 ianuarie.
Pe 13 ianuarie, în Marea Neagră s-a aflat, pentru prima dată, și o dronă NATO de tip RQ-4D (MM-AV-SA-0016). Drona a decolat în jurul orei 11.00 de la Baza Aeriană – Sigonella și când a ajuns în Marea Neagră a oprit transponderul ADS-B. De obicei, dronele Global Hawk ale Forțelor Aeriene americane îndeplinesc întreaga misiune de zbor cu transponderul pornit. După trei ore de zbor în Marea Neagră, drona RQ-4D Phoenix a revenit la baza de dislocare permanentă.
