Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO

foto

În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.

Acesta a remarcat faptul că, în cazul în care Ucraina ar fi intrat în NATO, baza navală principală a Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol ar fi rămas pe teritoriul Alianței.

Shroeder consideră că Rusia a înțeles pericolul deplin al aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Iar, probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor a fost destul de mare.

În opinia lui Shroeder, aderarea statelor est-europene la NATO a fost un proces legitim și natural. Însă, ulterior, la presiunea SUA, s-a decis să se meargă dincolo de acesta, începând discuțiile de aderare cu Ucraina și Georgia. Fostul cancelar a remarcat faptul că acest demers făcea parte dintr-o strategie de a înconjura Rusia, care, în acel moment, încerca să mențină relații deschise și de prietenie atât cu Europa, cât și cu NATO.

Și, deși Shroeder consideră că intrarea Crimeii în compunerea Federației Ruse este contrară normelor dreptului internațional, acest lucru nu contrazice convingerea sa că Rusia a avut motive întemeiate pentru un astfel de pas.

Fostul cancelar al Germaniei nu înțelege la ce folosesc sancțiunile împotriva Rusiei, fiind convins că niciun președinte rus nu ar mai da Crimeea înapoi Ucrainei.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, Gerhard Shroeder este președintele Consiliului de Administrație al Rosneft și conduce comitetul acționarilor Nord Stream AG.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s