Aviația NATO se pregătește să străpungă apărarea antiaeriană a Peninsulei Crimeea  

foto

Într-un comentariu postat pe site-ul topcor.ru, pe 23.01.2021, se arată că militarilor americani nu le plac “zonele inaccesibile pentru ei”. În Federația Rusă, conceptul de descurajare a unui potențial adversar, A2/AD (anti-acces and area denial), se aplică unor zone strategice ale țării precum Moscova, Regiunea Kaliningrad sau Peninsula Crimeea. Pentagonul consideră, fără îndoială, că aceasta este o provocare pentru el și încearcă, în toate modurile posibile, să găsească o cheie pentru străpungerea apărării antiaeriene.

Ministerul rus al Apărării se bazează pe complexele de rachete operativ-tactice Iskander-M, pe complexele de rachete de coastă Bastion și pe sistemele de apărare antiaeriană S-400, pentru a asigura trupele unui potențial adversar, prin care se înțelege Alianța Nord-Atlantică, de imposibilitatea desfășurării de acțiuni în “zona protejată”, fără pierderi insuportabile. Și este clar faptul că cheia succesului din partea NATO constă în suprimarea sistemului rus de apărare aeriană și antirachetă cu ajutorul avioanelor și dronelor. După ce va câștiga supremația aeriană, nu va mai rămâne decât să distrugă infrastructura militară, cu rachete și bombe. În acest scop, aviația alianței trebuie ca, mai întâi, să descopere posibilitățile apărării antiaeriene rusești. Iar avioane de vânătoare și de cercetare ale NATO făceau acest lucru, în urmă cu câteva zile, în apropiere de Crimeea.

Deasupra Mării Negre, s-a desfășurat un exercițiu militar, la care au participat două avioane de vânătoare americane F-16CM-40 și patru avioane de vânătoare românești F-16A-MLU. De asemenea, în aer s-au mai aflat un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon și două drone de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk. Și ca să nu le lipsească nimic interesant, acestea au fost realimentate în aer de două avioane-cisternă de tip KC-135R. Nu este greu de înțeles ce anume i-a interesat pe ofițerii de informații americani: au urmărit cu atenție cum ar reacționa sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea la utilizarea de către avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene din SUA și România a rachetelor aer-sol AGM-158 Joint-Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM).

Și pentru ca rușii să nu aibă nici cea mai mică îndoială cu privire la acest lucru, Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a clarificat în mod oficial: “Evenimentul a demonstrat capacitatea Statelor Unite de a pune în comun resursele din toate zonele și aliații NATO din zona Mării Negre pentru a crea putere de foc într-o zonă considerată protejată de adversar, care folosește tehnologii pentru a împiedica accesul și a închide zona și pentru a spori pregătirea și imprevizibilitatea operațiunilor”.

„Puterea de foc” este, desigur, bună, numai că, de această dată, adversarul blocului NATO nu a fost Iugoslavia sau Libia. După trecerea Crimeii în compunerea Federației Ruse, peste peninsulă a fost creată o adevărată cupolă de apărare antiaeriană și antirachetă.

Dinspre mare, aceasta este acoperită de Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), care include sisteme de apărare antiaeriană, iar în compunerea trupelor cu bazare terestră se află Divizia 27 Aviație Mixtă și Divizia 31 Apărare Antiaeriană. De asemenea, baza navală principală a FRMN din Sevastopol este acoperită de Regimentul 1096 Rachete Antiaeriene. În apropiere sunt staționate și unitățile Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană din Regiunea Militară Sud.

Toate acestea reprezintă o forță foarte puternică. Pe aerodromurile Belbek, Gvardeiskoe și Dzhankoy, avioanele de luptă Su-27SM3 și Su-30M2, avioanele de atac Su-25SM, bombardierele Su-24M2, precum și elicopterele Ka-52 și Mi-35M, Mi-28N și Mi-8AMTSh sunt gata pentru decolare. Potrivit anumitor rapoarte, peninsula găzduiește avioane de vânătoare supersonice MiG-31 echipate cu rachete hipersonice Kinzhal. Și FRMN, de asemenea, dispune de propria Aviație navală, care include avioane de luptă Su-30SM multifuncționale, avioane de cercetare Su-24MR și bombardiere Su-24, precum și avioane amfibie Be-12 și elicoptere de căutare și salvare Ka-27/29 și antisubmarin. Armata rusă are, de asemenea, propriile sale drone. În plus față de aviație, apărarea antiaeriană este reprezentată de cele mai moderne sisteme de rachete antiaeriene S-400 și de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, care le acoperă. Se apreciază că aeronavele adversarului nu au mai mult de 10% șanse să reziste unei salve a sistemului S-400 Triumph. Și apoi li se vor opune activ specialiștii din Regimentul 3 Radiotehnic.

Peninsula Crimeea este, în mod obiectiv, o nucă foarte tare, greu de spart, care poate rupe chiar și cei mai puternici dinți. În principiu, orice apărare poate fi străpunsă, dar prețul peninsulei va fi prea mare pentru orice adversar, indiferent de ce coaliție a adunat. Ținând cont și de faptul că Rusia, printre altele, este a doua putere nucleară, atunci declarațiile zgomotoase ale comandamentului american cu privire la capacitatea NATO de a trece prin apărarea antiaeriană a Crimeii pot fi atribuite nu exercițiilor practice, ci raționamentelor teoretice.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s