Flota rusă din Marea Neagră a început monitorizarea distrugătorului american Donald Cook  

foto

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 23.01.2021, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a început monitorizarea distrugătorului american Donald Cook, după intrarea navei în Marea Neagră.

“Forțe și mijloace aparținând FRMN au trecut la monitorizarea acțiunilor dostrugătorului Donald Cook al Forțelor Navale ale SUA, care, în seara zilei de 23 ianuarie, a intrat în acvatoriul Mării Negre”, se arată în comunicatul de presă al centrului, preluat de agenția Interfax.

Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne neîntrerupt în Marea Neagră cel mult 21 de zile.

Distrugătorul american Donald Cook s-a mai aflat în Marea Neagră și la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Nava este dotată cu 56 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de 1.600 de kilometri.

Donald Cook este dotat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis, la fel ca și distrugătoarele Carney, Ross și Porter, dislocate pe baze permanente în Europa la Baza Navală spaniolă Rota. Navele, împreună cu facilitățile terestre ale sistemului Aegis din România și Polonia reprezintă baza programului de construire în Europa a unui sistem de apărare antiarachetă.

Pe 02 decembrie 2020, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO își va crește prezența în Regiunea Mării Negre și își va întări eforturile de sprijinire a Georgiei și Ucrainei.

La rândul său, în ultimii ani, Federația Rusă și-a întărit în mod semnificativ gruparea militară din Regiunea Mării Negre. FRMN a primit în dotare șase submarine diesel-electrice, trei fregate, nave de patrulare și nave mici purtătoare de rachete, toate acestea fiind dotate cu rachete de croazieră Kalibr.

De asemenea, militarii ruși au dislocat în Crimeea patru divizioane de rachete antiaeriene S-400 Triumf, precum și mai multe divizioane de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, lângă Sevastopol, va fi construită și o stație de radiolocație, în cadrul Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Intrarea distrugătorului american Donald Cook în Marea Neagră a fost confirmată și de sursele locale turcești de pe Twitter, care au prezentat imagini cu trecerea navei prin Strâmtoarea Bosfor.

Probabil că, pe lângă monitorizarea directă a navei americane, pe timpul prezenței acesteia în Marea Neagră, FRMN va organiza și va desfășura activități de pregătire pentru luptă în contrapartidă. La acestea vor participa atât nave de luptă, cât și complexe de rachete de coastă și avioane ale Aviației navale.

În timpul misiunii trecute, distrugătorul Donalk Cook a intrat în Marea Neagră pe 23 noiembrie 2020 și a ieșit pe 02 decembrie. În seara zilei de 23 noiembrie, acesta a participat la un exercițiu aero-naval, executat în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS și un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.

Surse: militarynews.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s