Federația Rusă a testat, cu succes, un sistem unic de “câmp de luptă digital”  

1

În cadrul unor exerciții recente, armata rusă a testat, cu succes, cel mai recent sistem Sozvezdiye-M. Acesta face posibilă rezolvarea problemei privind lipsa de informații despre acțiunile adversarului și starea trupelor proprii, prin crearea unui așa-numit „câmp de luptă digital”.

O primă rezolvare de acest fel a fost pusă în aplicare de către Pentagon încă din anii ’80. Proiectul, denumit Future Combat Systems de la Northrop Grumman, i-a costat pe americani aproximativ 600 de milioane de dolari.

Sistemul a fost testat, în condiții reale, în timpul războiului din Kuweit. În același timp, după ce a cheltuit inițial aproape un miliard și apoi a investit încă de două ori mai mult în îmbunătățirea cunoștințelor sale, la ieșire Pentagonul a primit doar o frumoasă platformă pentru afișarea situației actuale pe monitoarele superioare de comandă. Viitoarele sisteme de luptă nu permiteau controlul direct al bătăliei.

Spre deosebire de cel american, sistemul rusesc nu numai că informează statul major despre situația actuală, ci și generează în mod automat, prin intermediul algoritmilor încorporați, profiluri ale celor mai eficiente soluții, inclusiv distribuirea nivelului de misiune de luptă la toate unitățile și subunitățile. Lucrările la sistemul Sozvezdiye-M au fost efectuate din 2001 până în 2017.

În pofida faptului că noul complex rusesc este conceput cel puțin pentru eșalonul brigadă, acesta colectează toate informațiile necesare de la nivelul unui pluton independent, primind date de la tot ceea ce este posibil, pornind de la stațiile radar și până la tabletele incluse în completul Ratnik.

În timpul testelor recente, sistemul a fost verificat pentru compatibilitatea cu cele mai recente tancuri T-90M Proryv. În practică, utilizarea „câmpului de luptă digital” a făcut posibilă practic triplarea timpului de reacție la orice schimbare a situației de luptă și creșterea eficacității generale a acțiunilor trupelor.

În viitorul apropiat, Ministerul rus al Apărării intenționează să achiziționeze primele 10 seturi de echipamente pentru sistemul Sozvezdie-M. În același timp, inginerii militari sugerează că noul complex ar putea fi în curând îmbunătățit de inteligența artificială.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s