Consecințe ale tensiunilor din Arctica: Norvegia ar putea deveni locul unei confruntări militare între Rusia și SUA

foto

Potrivit topwar.ru, în ultimele zile, în presa norvegiană, a apărut o analiză în  care se vorbește despre consecințele probabile ale creșterii prezenței militare americane în această țară scandinavă. Materialul a fost realizat de locotenentul colonel Turmud Heyer, lector la Academia Militară a Forțelor Armate norvegiene.

Heyer a remarcat faptul că Norvegia este implicată într-o astfel de evoluție a evenimentelor, încât poate deveni locul unei ciocniri armate directe între Statele Unite ale Americii și Rusia. Acesta a precizat faptul că, din cauza tensiunilor în creștere în dezvoltarea Arcticii, Norvegia se poate transforma în cele din urmă “într-un adevărat câmp de luptă între cele două superputeri”.

Profesorul de la Academia Militară norvegiană a subliniat faptul că Norvegia, fiind o țară membră NATO care se învecinează cu Rusia, a fost în ultimul timp implicată din ce în ce mai mult în confruntarea dintre Washington și Moscova. Din acest motiv, gradul de risc pentru autoritățile de la Oslo se află în creștere.

„De asemenea, este necesar să înțelegem că, dintre toate țările NATO, Norvegia este cea mai apropiată de marele arsenal nuclear rusesc din nord”, a menționat Heyer.

În opinia ofițerului și profesorului norvegian, în prezent, Rusia și Statele Unite au început un nou Război Rece unul împotriva celuilalt. Și dacă Norvegia nu va lua o poziție mai pragmatică, atunci pentru Oslo acest lucru ar putea duce la consecințe extrem de negative.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși este vorba despre o țară membră NATO, opinia majoritară a cetățenilor norvegieni merge în direcția păstrării unor relații bune cu Rusia. Aceștia se opun folosirii teritoriului Norvegiei pentru un eventual conflict militar între Rusia și SUA.

Cu toate acestea, obligațiile care decurg din calitatea de membru NATO, obligă autoritățile norvegiene la o serie de compromisuri în favoarea SUA.

Acest fapt, a permis părții ruse să sugereze că politica de securitate norvegiană este definită în afara țării. În acest fel, a fost pusă sub semnul întrebării independența Norvegiei și capacitatea ei de a-și formula propriile politici.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s