Stratfor: Până în anul 2050, Turcia își va extinde sfera de influență, inclusiv asupra unei părți a teritoriului Rusiei

foto

Potrivit topwar.ru, compania americană Stratfor a prognozat că, până în anul 2050, Turcia își va extinde în mod semnificativ sfera de influență, inclusiv asupra unei părți din teritoriul Federației Ruse. Postul turcesc de televiziune de stat TRT1 a publicat o hartă, în care este prezentată extinderea zonelor de interes ale Turciei.

În opiniile analiștilor Stratfor, în perioada menționată, influența Turciei se va extinde asupra Peninsulei Crimeea, Ținuturilor Krasnodar și Stavropol, Regiunilor Rostov și Astrakhan, Republicii Kalmykia și în alte regiuni din sudul Federației Ruse, precum și asupra celor două republici din Donbas.

De asemenea, potrivit previziunilor Stratfor, influența turcă va acoperi și Caucazul de Nord, Uzbekistanul, Tadjikistanul și o parte din Kazahstan. În același timp, statele din Golful Persic, Libia, Egiptul și Balcanii vor cădea în sfera intereselor turcești.

Anul trecut, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că, în situația globală actuală, Turcia are toate oportunitățile de a-și extinde influența asupra altor țări. Potrivit acestuia, „Turcia ar trebui să ocupe un loc de frunte pe harta politică a lumii”.

Experții politici au atras atenția, în repetate rânduri, asupra dorinței lui Erdogan de „a aduna sub brațul său” fragmente ale fostului Imperiu Otoman. În același timp, autoritățile de la Ankara încearcă să acționeze cu „soft power”, adică prin comerț și impact economic, științific și tehnic, cultural, religios și de altă natură, asupra țărilor din jurul Turciei. Erdogan acordă o atenție deosebită factorului religios, promovând ideea islamizării. 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s