Rușii au testat avionul de vânătoare Su-57 cu machete ale unei noi rachete hipersonice aer-sol  

foto

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 17.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 a efectuat mai multe zboruri-test cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice.

“În cadrul testelor, un avion de vânătoare experimental de tip Su-57 a efectuat mai multe zboruri cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice, amplasate în interiorul fuselajului. Anterior, machetele noului produs au fost testate în compartimentele interne ale avionului aflat la sol”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, machetele rachetei nu au motor, combustibil sau focus, însă corespund integral ca dimensiuni, formă și greutate.

“În același timp, pe acestea sunt instalate capetele de autodirijare și circuitele electrice, pentru a verifica interconectarea electronică a rachetei cu echipamentele de la bordul aeronavei purtătoare”, a menționat sursa.

După cum a declarat aceasta, în scurt timp, avionul Su-57 va efectua primele lansări ale noilor rachete.

Sursa nu a dezvăluit caracteristicile noii rachete hipersonice, dar a precizat că aceasta are dimensiuni reduse. De asemenea, a menționat că aceste rachete asigură un zbor manevrabil, la viteză hipersonică, pentru o lungă perioadă de timp. Noile rachete aparțin clasei sol-aer și sunt proiectate să distrugă ținte prioritare, precum mijloace de apărare antiaeriană și apărare antirachetă, stații radar, precum și instalații de lansare a rachetelor balistice sau de croazieră.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 09 februarie, în timpul unei convocări operative de mobilizare, că rachetele hipersonice, cu diferite tipuri de bazare, vor deveni baza forțelor ruse de descurajare non-nucleară.

Avionul Su-57, cunoscut anterior ca PAK FA sau T-50, este un avion de vânătoare de generația a cincea destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, terestre sau de la suprafața apei. Acesta a fost dezvoltat de Biroul de Proiectare și Construcții Sukhoi, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Avioane din cadrul Rostec, și a efectuat primul zbor în anul 2010. Avionul Su-57 are o manevrabilitate mare, dispune de noi echipamente electronice de bord și are o amprentă radar redusă (tehnologie stealth).

Primul contract pentru livrarea la trupe a 76 de avioane Su-57 din producția de serie a fost încheiat la forumul Armata din vara anului 2019. Primul avion de acest tip a fost predat Forțelor Aerocosmice în luna decembrie 2020. În perspectivă, sunt planificate noi achiziții de avioane de vânătoare de tip Su-57. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, testele cu machetele noii rachete hipersonice au fost realizate cu primul avion Su-57 din producția de serie, care a fost livrat în luna decembrie 2020 și dislocat la Centrul de Stat 929 pentru Teste de Zbor V.P. Chkalov din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan).

Reprezentanții ruși au anunțat anterior că acestuia i se va atribui rolul de platformă de testare pentru armamentului hipersonic.

Trebuie menționat faptul că racheta hipersonică testată pe avionul Su-57 nu este racheta Kinzhal destinată pentru avioanele de vânătoare-interceptare MiG-31K. Este vorba despre o versiune în miniatură a rachetei H-47M2, dezvoltată special pentru amplasarea în compartimentele interne ale avionului Su-57.

De asemenea, pe avionul Su-57 ar urma să fie amplasată și racheta R-37M, care, potrivi experților militari, va atinge și ea o viteză de 6 Mach. Aceasta este destinată pentru distrugerea țintelor strategice, precum bombardierele grele sau avioanele AWACS, la distanțe mari.

Pe lângă cele două tipuri de rachete, se așteaptă ca, pe avionul Su-57, să fie amplasate și alte arme hipersonice suplimentare, inclusiv o rachetă de croazieră antinavă, al cărui design este perfecționat în prezent.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s