Bulgaria a refuzat să participe la exercițiul NATO Poseidon-21 desfășurat în acvatoriul Mării Negre  

1

Site-ul rusesc topwar.ru a informat, pe 28.02.2021, citând Radio România, că Bulgaria a refuzat să participe la exercițiul NATO Poseidon-21, care a început în Marea Neagră. Motivul oficial este reprezentat de apariția coronavirusului pe mai multe nave ale Marinei bulgare.

“La partenerul bulgar a apărut o problemă legată de pandemie și din această cauză și-a anulat participarea la exercițiul multinațional”, a declarat șeful de stat major al Forțelor Navale Române, Mihai Panait.

Refuzul de a participa la exercițiu a fost confirmat și de vicepremierul bulgar, ministru al apărării și securității, Krasimir Karakachanov. Potrivit declarațiilor acestuia, pe navele bulgare au fost înregistrate cinci cazuri de infecție cu coronavirus, după care s-a decis abandonarea participării la manevre.

“Partea bulgară a anunțat Bucureștiul despre această probelemă încă de acum o săptămână”, a precizat ministrul.

Cu o zi înainte, în Marea Neagră a început exercițiul militar naval Poseidon-21, la care participă aproximativ 700 de militari, 13 nave și nouă avioane din România, Grecia, Turcia, Spania, Franța și SUA, precum și Gruparea permanentă de luptă împotriva minelor SNMCMG2 din cadrul NATO (mai puțin Bulgaria).

În cadrul exercițiului, sunt planificate activități de apărare antiaeriană și antisubmarin, precum și de descoperire și eliminare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate. Forțele participante vor respinge atacurile aviației, navelor de suprafață și submarinelor adversarului. În același timp, vor fi exersate procedurile de remorcare a unei nave avariate, de realimentare pe mare și de acordare a primului ajutor. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Presa rusă insistă, în mod oarecum tendențios, pe faptul că “Bulgaria a refuzat să participe” la exercițiul Poseidon-21. Probabil că formularea corectă este că “Bulgaria și-a anulat participarea” la manevrele din Marea Neagră.

În mod aproape cert, motivul oficial prezentat de partea bulgară, respectiv pandemia de coronavirus, este și motivul real pentru care militarii bulgari nu sunt prezenți la exercițiu. Cu toate că “refuzul de a participa” la acesta, sugerat de mass-media rusă, ar putea induce ideea că Bulgaria are anumite “nemulțuniri” în cadrul NATO, deocamdată, nu există niciun fel de indiciu în acest sens.   

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s