Nedumerire turcească: de ce S-300 din Grecia este compatibil cu NATO și S-400 din Turcia nu?  

1

Site-ul rusesc topwar.ru a informat, pe 28.02.2021, că ministrul apărării din Turcia a criticat din nou SUA pentru introducerea de sanțiuni împotriva Ankarei, în legătură cu achiziționarea din Rusia a complexelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

După cum se știe, anterior, Washingtonul a refuzat să transfere Turciei avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip F-35 plătite deja și a introdus sancțiuni economice împotriva Direcției Industriei de Apărare, inclusiv prin înghețarea conturilor și interzicerea furnizării de tehnologie și componente militare către Turcia.

Potrivit ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, “Turcia face din nou încercări de a ajunge la un acord cu Statele Unite pentru ridicarea sanțiunilor”. Acesta a reamintit că Washingtonului, care vorbește despre incompatibilitatea S-400 cu sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, i s-a cerut să creeze un grup de lucru pentru o evaluare reală a compatibilității sau incompatibilității.

“Partea americană nu este de acord cu acest lucru, iar noi avem îngrijorări serioase”, a spus Hulusi Akar.

Ministrul turc a apărării a menționat faptul că, în timp ce Statele Unite susțin sancțiunile împotriva Turciei, fabricile turcești continuă să își îndeplinească în mod regulat obligațiile contractuale și să furnizeze către SUA componente pentru avioanele de vânătoare F-35. Akar a adăugat că “Turcia demonstrează astfel că respectă acordurile în cadrul relațiilor aliate”.

“Însă, prietenii și aliații noștri, dintr-un anumit motiv, nu consideră necesar să își îndeplinească partea de obligații. Ei insistă să nu furnizeze nici măcar echipamentele pe care le-am plătit cu mult timp în urmă”, a precizat Akar.

Ministrul turc al apărării a acuzat Statele Unite de dublu standard, subliniind că, “dacă complexele S-300 ale armatei elene sunt compatibile cu sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, atunci și sistemele de apărare aeriană S-400 ale Forțelor Armate turcești sunt compatibile cu acesta”. Potrivit lui Akar, dacă Grecia și-ar dezactiva complexele S-300 din Insula Creta, “atunci ar fi posibil să vorbim despre o abordare unitară aliată”.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s