Rusia a început dezvoltarea unei noi rachete balistice intercontinentale sub denumirea de “Kedr”  

foto kedr

Agenția de presă rusă Tass  a informat, pe 01.03.2021, citând o sursă din cadrul industriei racheto-cosmice, că întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia au început dezvoltarea unui nou complex strategic de rachete de generație nouă, sub denumirea de Kedr.

“Este vorba despre modernizarea armamentelor strategice. Aceasta reprezintă una dintre direcțiile de constituire a unui complex de rachete de nouă generație”, a spus sursa referindu-se la lucrările științifice și de cercetare în cadrul proiectului Kedr.

Potrivit precizărilor acestuia, deocamdată, lucrările se desfășoară în plan științific și de cercetare. “Dacă, după o anumită perioadă de timp, acestea se vor transforma în lucrări de proiectare experimentale, atunci va fi posibil să discutăm în mod substanțial despre acest proiect. Deocamdată, este vorba despre o cercetare profundă”, a menționat sursa.

În prezent, în dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) se află rachete balistice intercontinentale de tip Topol, Topol-M și Yars. De asemenea, submarinele nucleare strategice Proiect 955 și 955A, din clasele Borey și Borey-A dispun de rachete balistice intercontinentale Bulava.

În același timp, este în curs de desfășurare reînzestrarea RVSN cu complexe hipersonice de perspectivă cu bazare staționară de tip Avangard.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, a declarat, în cadrul unui interviu pentru cotidianul Kransaya Zvezda, că, în perioada următoare, vor începe testele de zbor ale noii rachete grele de tip Sarmat. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este pentru prima dată când partea rusă face referire la o rachetă balistică intercontinentală de nouă generație. Acest lucru înseamnă că lucrările de dezvoltare a acesteia se află la început și este posibil să fie vorba despre un proiect cu totul nou, care nu se mai bazează pe cercetările din perioada sovietică.

În consecință, se poate aprecia că dezvoltarea noii rachete va dura cel puțin 10 ani, urmând ca aceasta să fie introdusă în dotarea RVSN după anul 2030, în cadrul unui nou Program de stat pentru înzestrare.

Până atunci, componenta terestră a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse se vor baza pe rachete mobile și staționare de tip Yars, precum și pe rachetele staționare grele Sarmat, pe care vor fi instalate și blocurile hipersonice Avangard.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s