Europa “a obosit” din cauza problemelor Ucrainei, și se pronunță pentru reluarea cooperării cu Rusia  

foto

Potrivit unui studiu publicat pe site-ul Centrului pentru analize politice europene din Washington (Center for European Policy Analysis, CEPA), europenii “s-au săturat” de problemele ucrainene și sunt gata pentru o reconciliere cu Rusia.

După cum se arată în material, alegerea lui Volodimir Zelensky în funcția de președinte al Ucrainei a părut promițătoare, doarece acesta dorea să coopereze cu rușii. În urma unei pauze de trei ani a formatului Normandia, liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit, în luna decembrie 2019, pentru a discuta despre conflictul din Donbas. Deși nu s-au înregistrat progrese, părțile au discutat despre încetarea focului și schimbul de prizonieri. Apoi, pandemia de coronavirus a anulat summitul planificat pentru anul 2020.

Pandemia, în curs de desfășurare, și consecințele sale economice, au schimbat prioritățile tuturor părților implicate în dialogul în format Normandia. După cum se menționează în articol, amânarea continuă a organizării unei noi întâlniri arată faptul că “europenii au obosit din cauza Ucrainei” și își pierd treptat răbdarea.

O serie de reprezentanți ai UE consideră normalizarea relațiilor cu Rusia ca o alternativă. De exemplu, o serie de politicieni au cerut o reducere a sancțiunilor impuse împotriva statului rus. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care anterior a încercat să pedepsească Rusia, a votat pentru revenirea acesteia în cadrul organizației. Recent, PACE a restabilit și prerogativele delegației ruse. 

Președintele Franței, Emmanuel Makron, a anunțat, de asemenea, că “va reporni” direcția rusă. În același timp, în pofida ajutorului economic enorm acordat ucrainenilor, germanii cooperează activ cu rușii la construcția gazoductului Nord Stream 2.

“În urma finalizării construirii acestei conducte, Rusia va exporta gaze direct în Germania, ocolind Ucraina. Astfel, partea ucraineană va pierde veniturile din tranzitul gazelor, precum și influența asupra Europei Occidentale. De asemenea, acest lucru le va permite rușilor să intervină în continuare în afacerile Ucrainei și să-și promoveze influența în statele cele mai bogate”, se arată în textul articolului.

În partea finală a studiului se arată că SUA ar putea participa mai activ la agenda ucraineană prin exercitarea de presiuni asupra statelor europene. În plus, autorii acestuia consideră că autoritățile de la Washington ar trebui să ia în considerare includerea pe agendă a problemei Peninsulei Crimeea.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s