Presa americană: Nici Forțele Armate ale Rusiei și nici cele ale Ucrainei nu vor să atace primele

foto

Potrivit jurnalistului Mark Episkopos de la revista americană The National Interest, deși Moscova și Kievul au dislocat grupări militare puternice către granițele republicilor nerecunoscute din Donbas, nici Forțele Armate ale Rusiei și nici cele ale Ucrainei nu vor să atace primele. La urma urmei, partea care va începe ostilitățile se va afla automat în dezavantaj.

Presa americană notează astfel că redislocările și concentrările de trupe sunt legate, fără îndoială, de agravarea situației din Donbas. Ciocnirile de pe linia de contact și bombardamentele efectuate de către Forțele Armate ucrainene asupra pozițiilor Milițiilor Populare, infrastructurii civile și zonelor rezidențiale din  cele două republici au devenit mai frecvente. Cazul băiatului de cinci ani lovit de o dronă ucraineană a avut o mare rezonanță. Conducerile republicilor nerecunoscute se tem astfel de trecerea conflictului cu Ucraina într-o fază fierbinte.

În acest context, oficialii și jurnaliștii ruși și ucraineni fac schimb de “amabilități” și fiecare parte acuză opozanții de planuri și provocări agresive. Mai mult, ambele părți au început să vorbească despre o posibilă confruntare militară directă între Forțele Armate ale celor două state.

Și, deși noul președinte american a promis sprijin Kievului pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale, este puțin probabil ca Washingtonul să se implice direct în conflict. Acest lucru este bine cunoscut, de exemplu, de Mikhail Saakashvili, care și-a început aventura nereușită din Osetia de Sud în 2008 bazându-se, din greșeală, pe sprijinul Occidentului.

Prin urmare, Mark Episkopos apreciază că, există un grad ridicat de probabilitate ca, în viitorul apropiat, să nu se întâmple nimic nou nici în conflictul din Donbas și nici în relațiile ruso-ucrainene. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În mod oarecum paradoxal, cu cât părțile se apropie de finalizarea pregătirilor de război, parcă cu atât se îndepărtează perspectivele unei confruntări directe între militarii ruși și ucraineni.

Dacă în urmă cu o săptămână războiul părea iminent, iar declarațiile reprezentanților celor două părți erau foarte agresive, se pare că în ultimele ore sau chiar zile tensiunile s-au mai aplanat.

Grupările de trupe concentrate la frontiere stau în espectativă și așteaptă decizii ale conducerilor politico-militare în ceea ce privește derularea evenimentelor.

Referitor la probabilitatea de declanșare a unor atacuri din partea Forțelor Armate ale Rusiei și Ucrainei se poate aprecia că aceasta este strâns legată de sosirea anunțată în Marea Neagră a distrugătoarelor americane Donald Coock și Roosevelt.

Este clar faptul că trupele ruse vor ezita să înceapă ostilitățile pe timpul prezenței celor două nave în acvatoriul Mării Negre (15 aprilie – 04 mai). În acest fel, pot evita incidente nedorite cu cele două nave, care ar putea determina un conflict deschis ruso-american, ori implicarea directă a acestora în acțiunile de luptă. Astfel, momentele cele mai propice pentru “o invazie militară în Ucraina” ar fi înaintea acestei perioade sau după trecerea ei.

Dimpotrivă, pentru forțele ucrainene cel mai probabil moment pentru declașarea unui atac în Donbas ori Crimeea ar trebui să se situeze în interiorul perioadei menționate, cel mai bine chiar în primele zile ale acesteia.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s