Déjà vu: Militarii ucraineni nu vor să lupte împotriva trupelor ruse

foto

Potrivit directorului Institutului pentru Cercetări Politice din Rusia, Serghei Markov, confruntați cu probabilitatea mare de declanșare a unui conflict militar în Donbas, mulți militari ucraineni au început să-și părăsească unitățile. După ce au primit informații despre concentrarea de trupe și tehnică militară rusească la frontiera cu Ucraina, numărul dezertorilor din Forțele Armate ucrainene a început să crească.

Serghei Markov a precizat că aproximativ 40% dintre soldații ucraineni nu vor să lupte împotriva milițiilor republicilor separatiste. După cum a informat acesta pe pagina sa de Facebook, recent, 44 de militari aparținând Brigăzii 36 Infanterie Marină din Mariupol au fugit din unitate.

“Imediat după ce au apărut informații despre concentrarea reală a trupelor ruse la frontieră, au început dezertările în masă din Forțele Armate ale Ucrainei. Doar de la Brigada 36 Infanterie Marină din Mariupol au plecat fără permisiune 44 de militari”, a menționat Markov.

După cum a apus acesta, militarii ucraineni, care refuză să meargă la război, sunt sprijiniți de familiile lor, fiind ascunși și ajutați să iasă din țară.

Potrivit politologului rus, confruntările din Donbas reprezintă unul dintre factorii ce îi împing pe cetățenii ucraineni spre emigrație. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Nu este prima dată când politologul rus Serghei Markov atrage atenția că militarii ucraineni nu doresc să lupte împotriva trupelor ruse. La sfârșitul lunii decembrie 2020, acesta a declarat că, în cazul unei confruntări reale între Rusia și Ucraina, aproximativ 80% dintre soldații ucraineni vor trece de partea rusă.

Declarațiile lui Markov au reprezentat la acea vreme o reacție la criticile aduse de adjunctul secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Serghei Krivonos, față de planurile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a efectua o mobilizare generală în cazul încercărilor unităților ruse “de a pune mâna pe teritoriile Ucrainei adiacente Crimeii”.

Krivonos a precizat că mobilizarea nu își va atinge obiectivele în Ucraina, deoarece cea mai mare parte a populației nu este pregătită să folosească armele. Potrivit acestuia, atât în ​​2014, cât și în 2018, cetățenii ucraineni au fugit de la mobilizare. În opinia sa, în Ucraina, patriotismul nu este susținut la nivel de stat.

În concluzie, se poate aprecia ca fiind destul de real faptul că mulți militari ucraineni, mergând chiar până la unități întregi, vor refuza să lupte împotriva trupelor ruse, în cazul declanșării unui conflict armat între cele două țări. În trecutul apropiat, există precedente în acest sens, atât în Crimeea, unde rușii au preluat peninsula fără să tragă nici măcar un foc de armă, cât și în Donbas, unde au fost cazuri de non-combat până la nivel de unitate.

Istoria și trecutul comun al militarilor din Rusia și Ucraina justifică într-un fel acest comportament al militarilor ucraineni, care este foarte greu de înțeles în armatele occidentale, bazate pe alte principii profesionale.  

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s