Incident în Marea Neagră: O dronă americană de cercetare a zburat într-o zonă interzisă din proximitatea Crimeii

foto 1

Potrivit surselor occidentale de monitorizare a aviației, pe 21.04.2021, o dronă de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat un zbor în largul coastelor Peninsulei Crimeea, unde, până pe 24 aprilie a fost introdusă o restricție pentru zborurile mijloacelor aeriene.

Conform unui aviz internațional pentru piloți (NOTAM), spațiul aerian până la o altitudine de 19.000 de metri din sudul Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), din apele teritoriale adiacente ale Rusiei, precum și o parte din apele internaționale din sud-estul peninsulei a fost declarat temporar periculos pentru zborurile aeriene.

După datele aflate la dispoziție, drona americană, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia, a zburat în apropierea frontierei maritime a Crimeii, la o altitudine de 15.000 de metri. De asemenea, aceasta a zburat de-a lungul litoralului Ținutului Krasnodar.

Drona Global Hawk este proiectată pentru efectuarea cercetării aeriene strategice până la o adâncime de aproximativ 250 de kilometri, pentru o perioadă lungă de timp. Atunci când zboară la altitudini mari, aceasta este capabilă să supravegheze zone mari și să efectueze cercetarea de înaltă rezoluție a țintelor punctuale și să transmită informații în timp real către beneficiari.

Aparatul de zbor fără pilot poate să patruleze pentru o perioadă de 30 de ore, la o altitudine de până la 18.000 de metri. Costul unei drone este de 140 de milioane de dolari, iar al unei ore de zbor cu aceasta de 31.000 de dolari. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Zborul dronei a fost confirmat pe Twitter atât de surse rusești, cât și occidentale.

Drona, cu numărul de bord 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei.

Ulterior, aceasta a efectuat mai multe treceri la suv-vest de ținutul Krasnodar, sud-est și sud-vest de Peninsula Crimeea, după care a intrat în spațiul aerian al Ucrainei și a monitorizat linia de demarcație din Donbas.

foto 2

Pe 21 aprilie, deasupra Mării Negre s-au mai aflat un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon și un avion britanic de cercetare RC-135W Rivet Joint.

foto 3

Începând de la sfârșitul lunii martie, mijloace de cercetare aeriană americane și din alte state membre NATO (Marea Britanie și Turcia) au desfășurat zboruri zilnice în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre. Probabil, acestea monitorizează mișcările de trupe rusești și dislocările de trehnică militară în apropierea graniței cu Ucraina. În baza datelor culese de la fața locului, reprezentanții statelor membre NATO actualizează hărțile cu situația de securitate din zonă.

În ceea ce privește incidentul din 21 aprilie, trebuie precizat faptul că, până în prezent, nu au apărut reacții ale reprezentanților ruși. Probabil, aceștia vor protesta împotriva modului de acțiune al dronei americane, dar nu vor exista consecințe pentru SUA.

Atunci când sunt încălcate astfel de avize, de regulă, nu există urmări directe, numai că cei în cauză își asumă riscul expunerii la eventuale lovituri cu rachete sau alte tipuri de muniții întrebuințate de militari în timpul activităților de pregătire pentru luptă. În cazul dronelor, ținând cont de faptul că acestea nu au echipaj uman, riscurile nu sunt chiar atât de mari.    

Surse: militarynews.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s