Președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să anunțe începerea unei noi etape în politica mondială

foto

Potrivit expertului german Thomas Jaeger, cu ajutorul superarmelor nucleare, președintele Vladimir Putin conduce Rusia către o nouă etapă în politica mondială. Armamente precum Poseidon și Zircon vor ajuta la păstrarea suveranității țării, precum și la asigurarea statutului și influenței în rândul superputerilor.

„Prin dezvoltarea noilor arme, președintele Putin vrea să păstreze suveranitatea și statutul Rusiei. În primul rând, acesta se bazează pe două tipuri de arme – drona nucleară subacvatică Poseidon și racheta hipersonică navală Zircon. Astfel, Putin vrea să declare începutul unei noi etape în politica mondială”, se arată într-un articol semnat de Jaeger și publicat în revista germană Focus.

Când secretarul de stat american, Anthony Blinken, a fost întrebat recent care sunt motivele care stau la baza tragerii trupelor rusești la granița cu Ucraina, acesta a zâmbit, iar pe fața lui se putea citi o expresie de genul „Dacă am ști”!

„Încă o dată, guvernele lumii s-au confruntat cu o situație tensionată și s-au întrebat ce obiective urmărește președintele Putin”, a subliniat expertul german. Acesta a precizat că politica externă și militară a Moscovei ajută Rusia să se poziționeze ca o superputere mondială, servește la eliminarea oricărei influențe externe în străinătatea apropiată și la prezența Rusiei în puncte strategice ale lumii – în Orientul Mijlociu și Apropiat, Africa sau zona Arctică.  

„Conflictele internaționale nu ar trebui rezolvate în viitor fără a lua în considerare interesele rusești și cu atât mai puțin chiar împotriva lor. Dar care măsuri ar trebui considerate ca fiind defensive și care dintre ele ca ofensive (influență crescândă în lume)? Principala dificultate constă în evaluarea acestui lucru și nu numai pentru secretarul de stat Blinken. Nimeni nu ar trebui să fie în măsură să amenințe Rusia și să invadeze granițele sale nesfârșite”, a scris expertul german în articolul său.

Jaeger a reamintit faptul că, recent, Statele Unite au creat un nou tip de Forțe Armate, respectiv Forțele Spațiale, iar China urmează să construiască o stație spațială în următorii ani. Astfel, Spațiul va fi din ce în ce mai controlat de aceste state și va deveni inaccesibil țărilor terțe.

„Acest lucru amenință să submineze poziția Rusiei ca superputere. Prin urmare, acum câțiva ani s-a anunțat că Rusia își modernizează potențialul de descurajare strategică. La început, acest lucru a adus zâmbete condescendente. Dar, acum, aroganța a dispărut ”, se arată în articolul din publicația germană.

Probabil, începând din anul 2008, Rusia lucrează la crearea de arme, care să ofere posibilitatea unui al doilea atac, chiar dacă cerul este controlat de alte puteri. Acum, o lovitură nucleară de răspuns a Rusiei poate fi lansată din adâncurile oceanului. Primele informații despre acest proiect au apărut în 2015, dar nu au fost luate în serios în lume.

„Chiar și când președintele Putin a anunțat public acest proiect, mulți experți din Occident au considerat că este o chestiune a viitorului îndepărtat. Dar, acum, observatorii s-au speriat, dându-și seama cât de repede drona nucleară subacvatică Poseidon (cunoscută și sub denumirea 2M39) poate dobândi capacitate de luptă”, a spus expertul.

În plus, a adăugat acesta, împreună cu racheta hipersonică Zircon (3M22), care nu poate fi deviată datorită vitezei sale enorme, Rusia creează o nouă clasă de descurajare. În timpul testelor din 2020, racheta Zircon a dezvoltat o viteză medie de 6.000 de kilometri pe oră. Racheta poate purta un focos nuclear, iar sistemele de apărare antiaeriană împotriva acesteia sunt încă neputincioase.

„Misiunea acestor două noi tipuri de arme este de a asigura statutul și influența Rusiei în lume, prin mijloace militare. Obiectivul lor principal constă în împiedicarea atragerii Rusiei într-un posibil conflict între China și Statele Unite și subordonarea către una dintre părți”, a menționat Jaeger.

În opinia sa, Putin vrea să păstreze suveranitatea Rusiei prin mijloace militare. Iar progresele în domeniul armamentului sugerează că poate face acest lucru.

„Având în vedere avansul geopolitic planificat de Moscova în Arctica și așteptarea ca sursele de energie fosilă să nu fie înlocuite imediat, așa cum planifică alte țări, Rusia va rămâne viabilă din punct de vedere economic, deoarece Putin își aduce țara într-o nouă etapă în politica rusă și mondială”, este concluzia cuprinsă în articol.

Pe de altă parte, directorul general al Biroului Nordic de proiectare, ce se ocupă cu crearea de nave de suprafață de diferite clase, Andrey Dyachkov, a declarat că racheta hipersonică Zircon este un atu pentru Rusia pe termen lung și a adus Marina rusă la un nivel complet nou. El a menționat că navele purtătoare de rachete rămân principala componentă a tuturor flotelor mondiale și această tendință va continua și în viitor. În 2020, prima lansare cu succes a rachetei hipersonice Zircon a fost realizată de pe fregata Amiral Gorshkov. În luna aprilie a acestui an, ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Shoigu, a anunțat, în cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului rus al Apărării, că anul acesta se vor încheia testele rachetei Zircon.

În ceea ce privește torpila Poseidon, trebuie spus faptul că experții militari occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la această superarmă rusească. O astfel de torpilă stealth, fără pilot, dispune de propulsie nucleară și este concepută pentru a ocoli sistemele de apărare a coastelor inamice de-a lungul fundului mării. Dispozitivul este dezvoltat pentru a furniza un focos cu un randament de mai multe megatone, a cărui utilizare poate provoca o undă radioactivă, ce va face ca porțiunile vizate ale litoralului să nu mai fie locuibile timp de câteva decenii. Dacă drona subacvatică Poseidon va pătrunde pe coasta americană, atunci cea mai mare parte a infrastructurii SUA va fi expusă riscului de distrugere. Orașe întregi precum New York, Los Angeles sau San Francisco pot fi acoperite cu un tsunami radioactiv. Chinezii ar trebui, de asemenea, să se teamă: aceeași soartă pot avea majoritatea orașelor principale chinezești, inclusiv Shanghai și Beijing, în cazul unui conflict cu Rusia.

Surse: topwar.ru, diana-mihailova.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s