Site-ul rusesc topwar.ru a informat, pe 27.06.2021, că, în Marea Britanie, au fost publicate documente secrete referitoare la pătrunderea distrugătorului britanic HMS Defender în zona litoralului rusesc din Crimeea. După câte se pare, Departamentul Apărării din Marea Britanie a pierdut un dosar cu materiale privind operațiunea de pe coasta Rusiei.
După cum a confirmat BBC, dosarul cu materiale secrete a fost descoperit, în mod accidental, lângă o stație de autobuz din Kent, în sud-estul Angliei. Mai mult, acest lucru s-a întâmplat pe 22 iunie, adică cu o zi înainte de incidentul din Marea Neagră. BBC a asigurat că documentele aparțin unui oficial de rang înalt din Ministerul Apărării.
După cum rezultă din documente, decizia de trecere a distrugătorului pe lângă Crimeea a fost luată în prealabil. Scopul acestei operațiuni a fost de a oferi sprijin Ucrainei, precum și de a demonstra că navele britanice nu se tem să navigheze în apele considerate ucrainene, deoarece nu recunosc Peninsula Crimeea drept rusă.
Pentru trecerea distrugătorului a fost planificată o întreagă operațiune, denumită Operațiunea Ditroit. În cadrul acesteia, au fost luate în considerare două rute posibile pentru deplasarea navei de la Odesa la Batumi. Una dintre acestea prevedea trecerea departe de Crimeea, iar a doua în apropierea peninsulei. După cum s-a demonstrat, Ministerul Apărării a ales a doua opțiune, considerând că trecerea navei departe de Crimeea ar arăta lașitatea Londrei, precum și recunoașterea peninsulei drept rusă.
A doua opțiune, care a fost în cele din urmă aleasă, prevedea trecerea prin apropierea peninsulei, în apele teritoriale ale Ucrainei, recunoscute de comunitatea internațională. În același timp, a departamentul britanic al apărării a anticipat răspunsul Rusiei, după ce a analizat mai multe opțiuni pentru acțiunile Moscovei, inclusiv profesionale și neprofesionale.
După cum s-a remarcat, militarii ruși au ales un răspuns profesional, forțând crucișătorul să iasă din apele teritoriale ale Rusiei.
Între timp Ministerul Apărării din Marea Britanie a recunoscut pierderea documentelor, anunțând că armata britanică efectuează o planificare atentă a fiecărei operațiuni, iar aceasta nu a fost o excepție.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Inițial, partea britanică nu a recunoscut nici focurile de avertisment trase de o navă de patrulare rusească și nici bombardamentele efectuate de un avion Su-24M din Crimeea. Ulterior, militarii ruși au dat publicității materiale video, care au confirmat că incidentul s-a produs exact în forma anunțată de autoritățile de la Moscova.
În consecință, se poate constata că gestul efectuat de distrugătorul britanic a fost unul iresponsabil și se putea încheia cu o tragedie pentru membrii echipajului. Acesta este cu atât mai condamnabil, cu cât s-a dovedit a fi unul deliberat.