Nou test cu racheta hipersonică Zircon. Fregata rusă Amiral Gorshkov a efectuat a patra lansare a unei rachete de acest tip

foto

Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 19.07.2021, a fost efectuată o nouă testare a rachetei hipersonice cu bazare navală Zircon.

“Aflată în acvatoriul Mării Albe, fregata Amiral Gorshkov, Proiect 22350, a efectuat lansarea unei rachete hipersonice Zircon asupra unei ținte terestre, care a fost amplasată într-un poligon de pe litoralul Mării Barents”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului preluat de agenția Interfax.

“Potrivit datelor de control obiectiv, racheta Zircon a distrus ținta aflată la o distanță de peste 350 de kilometri. În timpul testului, racheta și-a confirmat caracteristicile tehnico-tactice. Viteza atinsă de aceasta a fost de aproximativ șapte Mach”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

După cum au anunțat anterior militarii ruși, este planificat ca rachetele hipersonice Zircon să fie introduse în dotarea navelor de suprafață și submarinelor din cadrul Forțelor Navale.

Până în prezent, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov au fost efectuate alte trei lansări-test ale rachetei hipersonice Zircon. Acestea au avut loc în octombrie, noiembrie și decembrie 2020.

După cum a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko pe 29 ianuarie 2021, producătorul rachetelor Zircon, respectiv Corporația armament tactic de rachete, intenționează să înceapă livrările în serie pentru Forțele Navale în anul 2022.

În luna februarie 2019, în cadrul unui mesaj adresat Adunării Federale, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că racheta hipersonică Zircon va fi capabilă să distrugă ținte navale și terestre la o distanță de peste 1.000 de kilometri, cu o viteză de aproximativ nouă Mach. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ministerul rus al Apărării a prezentat pe canalul său de You Tube un material video cu lansarea rachetei, care poate fi vizualizat aici.

Deși inițial a fost anunțată pentru luna iulie, lansarea rachetei hipersonice Zircon este oarecum surprinzătoare, ținând cont de faptul că, numai cu câteva zile în urmă, agenția de presă TASS anunțase, citând surse din mediul militar, că testarea rachetei a fost amânată pentru prima jumătate a lunii august.

Lansarea efectuată de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord marchează începutul testelor de stat ale rachetei. În total, sunt planificate patru astfel de teste, care vor fi încheiate până la sfârșitul acestui an. Cele trei lansări din anul 2020 au fost făcute în cadrul testelor constructive de zbor ale rachetei Zircon.

Trebuie precizat faptul că, în perioada următoare, la procesul de testare a noii rachete hipersonice va fi conectat și submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord. De la bordul acestuia vor fi efectuate două sau trei lansări, din care prima de la suprafața apei și următoarele din imersiune. 

Surse: mil.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s