Noul bombardier strategic rusesc PAK DA – cea mai mare amenințare pentru SUA

foto

Potrivit portalului american Sandboxx, noul bombardier strategic rusesc de tip PAK DA ar putea deveni cea mai mare amenințare pentru SUA.

Autorul articolului, Alex Hollings, a remarcat faptul că, recent, s-a aflat că designerii ruși au început să construiască un prototip al noului bombardier stealth PAK DA. Anterior, presa americană a informat că SUA construiesc cinci noi bombardiere B-21. De asemenea, China lucrează la o platformă similară.

“Calitatea de lider a SUA în domeniul aviației stealth începe să scadă. În mare măsură, acest lucru se datorează faptului că, timp de două decenii, Statele Unite au dus războaie cu oponenți care nu se pot lăuda cu un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat”, a menționat Hollings.

Principalii ruvali ai SUA, respectiv Rusia și China, nu au rămas inactivi în tot acest timp. Astăzi, ambele țări lucrează în mod activ la dezvoltarea bombardierelor stealth. De asemenea, programul rusesc PAK DA a avansat mai mult decât proiectul chinez de creare a bombardierului H-20. Se așteaptă ca ambele aeronave să fie operaționale înainte de sfârșitul deceniului.

“Conform informațiilor disponibile, bombardierul rusesc PAK DA este construit conform schemei aripii zburătoare. Acest design este similar cu cel folosit de americanul B-2 Spirit și promițătorul B-21 Raider. Va fi o platformă subsonică, dotată cu un arsenal impresionant de rachete de croazieră, bombe de precizie și arme hipersonice”, a spus Alex Hollings.

Rusia se află pe o listă scurtă a statelor care dezvoltă și comandă în mod independent avioane stealth. Cu toate acestea, autorul articolului precizează că designerii ruși nu consideră tehnologia stealth o prioritate, spre deosebire de colegii lor americani.

“Experții ruși văd capacitățile stealth doar ca unul dintre elementele importante, care nu ar trebui trecute cu vederea, în detrimentul caracteristicilor mai tradiționale, precum viteza și manevrabilitatea”, a precizat Hollings.

Este posibil ca și designul modelului PAK DA să nu se distingă printr-un secret ridicat, deoarece, conform datelor disponibile, această aeronavă este proiectată să atace cu muniții cu rază lungă de acțiune. Astfel, este probabil ca, pentru a-și îndeplini misiunile, să nu fie nevoit să părăsească cupola de protecție a sistemelor de apărare antiaeriană rusești.

Caracteristicile exacte ale viitorului avion strategic rusesc sunt păstrate secrete, dar, evident, acesta va avea o capacitate de încărcare mai mare decât concurenții săi americani.

“Este de așteptat ca bombardierul PAK DA să primească un arsenal larg de arme, inclusiv arme nucleare, precum și rachete hipersonice (în principal Kinzhal)”, a spus expertul din Statele Unite.

Acesta a remarcat că, datorită vitezei incredibile (aproximativ 10 Mach) și autonomiei de zbor (peste 2.000 de kilometri), racheta Kinzhal nu poate fi interceptată nici cu cel mai modern sistem de apărare antiaeriană. Acest lucru este confirmat de înalți oficiali americani, care consideră că armele hipersonice reprezintă o amenințare serioasă.

“Recent, Rusia a anunțat dezvoltarea unei alte muniții aeriene, care ar putea fi inclusă și în arsenalul PAK DA. Este vorba despre racheta hipersonică cu rază lungă de acțiune H-95 ”, a menționat autorul articolului.

Alex Hollings a subliniat că bombardierele strategice reprezintă un mare pericol, deoarece, spre deosebire de alte avioane militare, acestea sunt capabile să lanseze lovituri de distrugere pe distanțe lungi împotriva țintelor inamice vitale situate cu mult dincolo de câmpul de luptă.

“Prin urmare, bombardierul PAK DA ar putea deveni cea mai gravă amenințare la adresa Americii din întregul arsenal al capacităților de luptă ale Rusiei, cu excepția rachetelor balistice intercontinentale cu focos nuclear”, a avertizat autorul articolului.

În același timp, observatorul american și-a exprimat speranța că PAK DA nu va intra în producția de masă, cel puțin în viitorul apropiat. Unul dintre motive poate fi programul pentru construirea bombardierelor strategice Tu-160 modernizate, care au și ele caracteristici impresionante. Hollings apreciază că este puțin probabil ca Moscova să redirecționeze eforturile și finanțarea acestui program către construcția masivă a bombardierelor PAK DA.

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s