Exercițiul trupelor ruse de desant aerian din Crimeea: De la exersarea abilităților la demonstrarea oportunităților

1

Pe 27 septembrie, în poligonul Opuk din Crimeea, a început desfășurarea unui nou exercițiu major al Trupelor de Desant Aerian. Scopul acestuia constă în verificarea unei game largi de cunoștințe și abilități ale personalului. Conform planului exercițiului, unitățile participante trebuie să-și demonstreze capacitatea de a se disloca și instala rapid, în vederea desfășurării de acțiuni de luptă defensive și ofensive. 

Forțe și mijloace

Exercițiul a început pe 27 și se va încheia pe 29 septembrie. La manevre participă unități ale Diviziei 7 Desant-Asalt, care este dislocată în Ținutul Krasnodar, în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud. Potrivit precizărilor Ministerului rus al Apărării, la exercițiu sunt prezente un regiment de desant-asalt al diviziei și Regimentul 1141 Artilerie.

2

La manevre iau parte până la 2.000 de militari din cadrul Trupelor de Desant Aerian și peste 100 de unități de armamente și tehnică militară. În poligonul Opuk au fost transferate tancuri, mașini de luptă ale infanteriei și diferite categorii de tehnică auto și specială. De asemenea, parașutiștii întrebuințează complexe de rachete și artilerie.

Potrivit planului exercițiului, pe timpul activităților, sunt utilizate toate categoriile de armamente și tehnică din dotare. Unele dintre arme se află de mult timp la trupe și au fost bine studiate, în timp ce alte modele au fost primate recent. În perioada 2020-2021, regimentele Diviziei 7 Desant-Asalt au primit în dotare primul complet de nivel batalion de mașini de luptă ale desantului BMD-4M și transportoare blindate BTR-MDM.

Scenariul manevrelor s-a bazat pe lecțiile învățate în conflictele recente. În poligon a fost creată o situație complexă, aflată într-o schimbare rapidă, care necesită cunoștințe și deprinderi superioare din partea personalului. A fost simulată existența unui adversar destul de dezvoltat, care dispune de armamente moderne, inclusiv de mijloace de război electronic. 

Potrivit planului exercițiului

Manevrele au debutat în dimineața zilei de 27 septembrie, cu desfășurarea unui marș forțat. Unitățile și subunitățile participante din cadrul diviziei de la Novorossiysk au trebuit să părăsească punctele de dislocare permanentă din Ținutul Krasnodar și să ajungă în poligonul din Crimeea. Transferul regimentelor de desant-asalt și artilerie s-a realizat pe cale terestră, fără utilizarea avioanelor de transport militar.

3

După ce au ajuns în poligonul Opuk, trupele au efectuat desfășurarea și ocuparea pozițiilor, cu asigurarea mascării și protecției acestora. Ulterior, au început pregătirile pentru ducerea acțiunilor de luptă împotriva adversarului convențional. În acest scop, au fost amenajate puncte de conducere și alte facilități. În prezent, Trupele de Desant Aerian întrebuințează sistemul automatizat de conducere a trupelor la nivel tactic Andromeda-D. De asemenea, a fost efectuată cercetarea, pentru evaluarea situației și efectuarea ultimelor elemente de planificare a acțiunilor de luptă.

Faza activă a exercițiului a început pe 28 septembrie, cu desfășurarea de acțiuni în defensivă. Parașutiștii au fost nevoiți ca, pe timp de zi și de noapte, să mențină pozițiile și să efectueze apărarea mobilă, cu întrebuințarea mijloacelor aflate la dispoziție. De asemenea, în timpul acestui episod, au fost executate trageri de luptă cu folosirea unui spectru larg de armamente din dotare, de la armamentul individual la instalațiile de artilerie autopropulsate.

După ce au oprit înaintarea adversarului convențional, parașutiștii Diviziei 7 Desant-Asalt trebuie să lanseze contraofensiva. Descoperirea apărării și dezvoltarea ulterioară a ofensivei se realizează cu sprijinul focului din tancuri și instalațiile de artilerie. Acest episod implică tancuri T-72B3, tunuri autopropulsate 2S9 Nona-S și obuziere remorcate D-30. 

Bilanțul provizoriu

Exercițiul Trupelor de Desant Aerian din poligonul Opuk se apropie de sfârșit. Cu toate că bilanțul activităților va fi efectuat abia mai târziu, deja pot fi făcute unele aprecieri preliminare. După cum rezultă din comunicatele Ministerului Apărării și din presă, în general, manevrele s-au desfășurat cu succes, iar personalul și-a îndeplinit misiunile încredințate.

4

În prima zi a exercițiului, Divizia 7 Desant-Asalt și-a confirmat posibilitățile de transfer rapid pe cale terestră a două regimente, cu desfășurarea ulterioară și pregătirea pentru intrare în luptă. Transportul aerian și desantarea nu au fost folosite de această dată.

Apoi, afost arătată capacitatea de a desfășura acțiuni manevrabile în defensivă și ofensivă. Unitățile de desant au confirmat o bună pregătire și deținere a materialelor, datorită căreia au reușit să-și îndeplinească singure misiunile, fără implicarea altor categorii de trupe.

Unitățile și subunitățile diviziei de desant-asalt din Novorossiysk au avut din nou ocazia de a testa întreaga flotă disponibilă de vehicule blindate în exerciții la scară largă. Conform rezultatelor livrărilor recente, aceasta include atât modele vechi, cât și altele noi. Mașinile de luptă ale desantului BMD-3 și BMD-4M, precum și transportoarele blindate BTR-D și BTR-MDM au funcționat împreună la aceleași formațiuni în poligon. Împreună, acestea au asigurat deplasarea cu succes a militarilor și sprijinul de foc, atât în defensivă, cât și în ofensivă.

Cu câțiva ani în urmă, în dotarea Trupelor de Desant Aerian au început să fie reintroduse tancurile de bază. Beneficiile acestei inovații au fost demonstrate de multe ori, într-o mare varietate de exerciții. Evenimentele actuale din Crimeea au reafirmat faptul că nu numai mașinile de luptă specializate ale Trupelor de Desant Aerian, ci și alte vehicule de arme întrunite pot sprijini efectiv acțiunile parașutiștilor.

De asemenea, valoarea ridicată a sistemului modern de conducere automatizată Andromeda-D a fost confirmată încă o dată. Cu ajutorul său, toate punctele de conducere, subunitățile și mașinile de luptă sunt asamblate într-o singură structură, cu performanțe ridicate. Acesta a oferit determinarea rapidă a situației din poligon, precum și pregătirea și implementarea planurilor de luptă.

Probabil că, episoadele rămase ale exercițiului vor trece fără probleme și se vor încheia cu înfrângerea definitivă a adversarului convențional. Apoi, cele două regimente ale Diviziei 7 Desant-Asalt se vor întoarce în locurile de dislocare permanentă, unde vor continua procesul de studiu și de pregătire în puntele familiare. 

Demnostrarea posibilităților

Exercițiul actual al Trupelor de Desant Asalt nu se distinge printr-o amploare extraordinară. La acesta participă numai două regimente ale diviziei de desant-asalt de la Novorossiysk. Cu toate acestea, unitățile au primit o oportunitate deplină de a efectua transferul, pregătirea și desfășurarea ostilităților la distanță mare de bază, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra nivelului general de pregătire.

5

În general, unitățile Diviziei 7 Desant-Asalt și-au confirmat toate posibilitățile și capabilitățile, atât pe cele atinse în trecut, cât și pe cele primite recent. Acestea sunt gata să apere Crimeea împotriva unui eventual atac și pot lucra atât în mod independent, cât și ca parte a grupărilor de forțe întrunite. În toate cazurile, adversarul trebuie să se aștepte la pierderi grele și la o înfrângere ulterioară completă.

Este de așteptat faptul ca desfășurarea unor exerciții destul de ample ale Trupelor de Desant Aerian pe teritoriul Crimeii să atragă atenția politicienilor și armatelor străine. Manevrele vor reprezenta un nou motiv pentru a se aminti “ocuparea peninsulei” și “politica agresivă a Rusiei”. De asemenea, este posibil ca numiți indivizi să propună din nou luarea unor măsuri, care vor merge chiar până la solicitarea declanșării unei operațiuni militare de recuperare a Crimeii.

Cu toate acestea, problema nu va merge mai departe de vorbe. Condamnarea, contestațiile și alte declarații nu duc la nicio consecință, spre deosebire de acțiunile reale. Iar o încercare de preluare a peninsulei cu forța va duce la un răspuns natural și la scară largă. Exercițiile curente au demonstrat ce-i pot face atacatorului numai două regimente ale Trupelor de Desant. În același timp, adversarul ar trebui să-și amintească faptul că frontierele Crimeii sunt apărate nu numai de o divizie de desant-asalt, ci și de alte formațiuni.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s