După finalizarea construcției, portelicopterul Mitrofan Moskalenko va deveni nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră

foto 1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, după finalizarea construcției la Șantierul Naval Zaliv din Kerch, noua navă universală de desant (portelicopter) Mitrofan Moskalenko, Proiect 23900, va deveni nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“Pentru portelicopterul Mitrofan Moskalenko se pregătește infrastructura necesară la Sevastopol. Acest proces se desfășoară conform planurilor. Au loc lucrări în acvatoriul Golfului Sevastopol, unde se va afla dana de acorare a navei. Până la sosirea portelicopterului la locul de dislocare permanentă, toate lucrările vor fi finalizate”, a declarat sursa la Forumul maritim internațional, aflat în curs de desfășurare la Sevastopol.

Potrivit precizărilor acesteia, după sosirea la Sevastopol, portelicopterul Mitrofan Moskalenko va deveni nava amiral a FRMN. Nava urmează să ocupe locul care era rezervat pentru cel de-al doilea portelicopter din clasa Mistral, denumit Sevastopol.

Nava universală de desant Proiect 23900 este capabilă să primească la bord o grupare de elicoptere grele cu diferite destinații și să transporte peste 1.000 de infanteriști marini. Aceasta este dotată cu un doc pentru vedete de desant, care pot să asigure debarcarea desantului maritim sau să transporte tehnică blindată. Construcția primelor două nave rusești de acest tip, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko, a început la Șantierul Naval Zaliv pe 20 iulie 2020. Portelicopterele rusești sunt construite în baza Proiectului 23900, elaborat de Biroul de Construcții și Proiectare din Zelenodolsk.

În anul 2011, Rusia a încheiat un contract cu Franța pentru achiziționarea a două portelicoptere din clasa Mistral. Construcția navelor denumite Sevastopol și Vladivostok a început în anii 2012 și 2013. Portelicopterul Vladivostok a efectuat chiar câteva ieșiri pe mare în cadrul testelor de marș, inclusiv cu marinari ruși la bord. Însă, din cauza situației din Ucraina și a introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei, în anul 2015 afacerea a fost înghețată. Partea franceză a vândut în cele din urmă cele două portelicoptere Egiptului, care au primit denumiri ale unor foști președinți ai statului arab. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este pentru prima dată când o sursă rusească vorbește despre destinația portelicopterelor Proiect 23900. Nici în cazul portelicopterelor din clasa Mistral nu a fost anunțată destinația oficială, deși denumirile acestora, Sevastopol și Vladivostok, sugerau apartenența ulterioară la Flota din Marea Neagră și Flota din Oceanul Pacific.

În ceea ce privește primele două portelicoptere construite în Rusia, inițial s-a speculat că acestea vor ajunge la Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. Se pare însă că destinația finală va fi cea care ar fi trebuit să fie urmată și de portelicopterele franceze, respectiv Flota din Marea Neagră și Flota din Oceanul Pacific.

Potrivit planurilor curente, portelicopterele construite la Kerch vor fi lansate la apă în 2026 și 2027, urmând să fie livrate beneficiarilor în 2028 și 2029.  

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s