Presa americană: Rusia ar putea disloca noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 în statele aliate

1

Cu ceva timp în urmă, a avut loc livrarea către trupele ruse a primului regiment dotat cu sisteme de rachete antiaeriene de tip S-500. Este planificat ca al doilea regiment de acest tip să fie transferat Forțelor Aerocosmice la începutul anului 2022.

Analistul militar american Stephen Silver a scris pentru publicația The National Interest că noul sistem rusesc de apărare antiaeriană nu are analog în lume și ar putea fi dislocat în țările aliate ale Federației Ruse.

În opinia sa, prin dotarea cu complexe S-500, armata rusă va primi sisteme de arme cu adevărat unice.

“La fel ca multe alte sisteme moderne rusești de apărare antiaeriană, S-500 poate fi configurat pentru a lansa mai multe tipuri de rachete, pentru a contracara amenințările de diferite tipuri, la diverse distanțe și altitudini”, a scris Silver.

Sistemul de rachete antiaeriene S-500 nu are analog în lume și este conceput pentru a distruge întregul spectru de arme de atac aerocosmic, existente și de perspectivă, ale unui potențial adversar, în întreaga gamă de altitudini și viteze. Acesta a parcurs un drum lung și dificil de la începutul dezvoltării și până la pregătirea deplină.

Dezvoltarea sistemului S-500 a fost însoțită de un număr mare de probleme, din cauza cărora proiectul a fost finalizat mult mai târziu decât intervalul de timp estimat inițial. În cele din urmă, proiectul a fost finalizat, iar implementarea completă a noului sistem de apărare antiaeriană ar trebui să fie încheiată în următorii câțiva ani.

Expertul american apreciază că nu este exclus ca Rusia să disloce sistemele S-500 nu numai pe teritoriul său, pentru acoperirea capitalei Moscova și a altor zone importante, ci și în țările aliate. De exemplu, acestea ar putea apărea în Orientul Mijlociu, respectiv în Siria.

“În același timp, este posibil ca Rusia să dezvolte și o versiune navală a sistemului de rachete antiaeriene S-500”, a precizat Stephen Silver.

Analistul militar american a subliniat faptul că desfășurarea noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-500 are loc pe fondul modernizării de către SUA a tuturor celor trei componente ale Triadei Nucleare, precum și a dezvoltării de noi platforme purtătoare pentru armele strategice.  

Comentariu remnmilitaryblog.com: În următorii ani, este exclus ca Rusia să exporte noile sisteme de apărare antiaeriană S-500, nici măcar în statele aliate. La fel ca și în cazul sistemelor S-400, acestea vor fi livrate trupelor proprii până la formarea unor grupări suficiente, după care se va putea vorbi și despre exportul lor.

Însă, acestea ar putea fi dislocate în zone în care se află trupe rusești, pentru asigurarea protecției acestora, ca de exemplu în Siria. În prezent, cele două baze militare întrebuințate de militarii ruși pe teritoriul sirian, respectiv Baza Aeriană – Khmeimim și Baza Navală – Tartus, sunt protejate de sisteme de rachete antiaeriene S-400, în tandem cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

Este posibil ca, în anii următori, în regiune să fie transferate și sisteme de tip S-500. De fapt, componente ale noului sistem au fost deplasate în Siria pe timpul testelor. Însă, deocamdată, sistemul ca un întreg nu a lucrat decât pe teritoriul Rusiei.  

Sursa: politros.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s