Rusia își întărește baza militară din Tadjikistan, pe fondul situației tensionate din Afganistan

1

Șeful de stat major al Bazei Militare 201 a Federației Ruse din Tadjikistan, colonel Yevgeny Okhrimenko, a declarat, pe 24.10.2021, că, până la sfârșitul anului, în dotarea unității vor fi introduse 30 de tancuri modernizate de tip T-72B3M.

“În prezent, este în curs de desfășurare un proces de reînzestrare a subunităților bazei cu categorii moderne de tehnică militară și specială. Până la sfârșitul anului, este planificată introducerea în dotare a 30 de tancuri modernizate de tip T-72B3M, cu caracteristici de luptă îmbunătățite, pentru înlocuirea mașinilor de luptă anterioare”, a precizat Okhrimenko, a cărui declarație a fost preluată de agenția de presă rusă Tass.

Recent, în dotarea subunităților de infanterie moto ale Bazei Militare 201 a fost introdus un lot de mașini de luptă ale infanteriei BMP-2 într-o versiune modernizată, noi complexe portabile de rachete antiaeriene Verba, aruncătoare de flăcări moderne, complexe de rachete antitanc Kornet, puști ale lunetiștilor ASVK-M Kord, cu calibrul de 12,7 milimetri, automate AK-12, ambulanțe blindate Linza, precum și alte tipuri de mașini pentru serviciile logistice și de asigurare tehnică.

Șeful de stat major al bazei a menționat că personalul acesteia exploatează noile tipuri de tehnică în timpul unor exerciții desfășurate la diverse niveluri, implementând noi forme mai eficiente de ducere a acțiunilor de luptă, ținând cont de lecțiile învățate în timpul conflictelor armate moderne.

Potrivit declarațiilor sale, la exercițiile comune ale OTSC cu numele de cod Cooperarea-2021, Echelon-2021 și Căutarea-2021, care sunt în curs de desfășurare în poligoanele Harb-Maidon și Momirak din Tadjikistan, baza contingentelor rusești este reprezentată de militari aparținând Bazei Militare 201. În total, peste 1.500 de militari din cadrul unității participă la cele trei exerciții.

Okhrimenko a precizat că, în fiecare an, Baza Militară 201 din Tadjikistan pregătește până la 1.000 de tineri specialiști pentru Forțele Armate naționale.

“Una dintre misiunile bazei constă în pregătirea de tineri specialiști pentru armata Tadjikistanului, în 14 specializări principale. În fiecare an, instructorii militari ruși antrenează până la 1.000 de militari ai Forțele Armate naționale”, a menționat Okhrimenko.

Șeful de stat major al Bazei Militare 201 a remarcat faptul că efectivele unității sunt profesionalizate integral, iar majoritatea militarilor au luat parte la îndeplinirea de misiuni de luptă în Siria. “Personalul bazei are un nivel ridicat de pregătire pentru luptă și este gata să răspundă oricăror amenințări din Regiunea Asiei Centrale”, a concluzionat Okhrimenko. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Baza Militară 201 – Dushanbe aparține Regiunii Militare Centru din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, fiind cea mai mare bază militară rusească dislocată în străinătate, de nivel divizie.

Forțele principale ale bazei sunt reprezentate de trei regimente de infanterie moto (92, 149 și 191), primele două fiind dislocate la Dushanbe, iar cel de-al treilea în garnizoana Bokhtar (Kurgan Tube).

Ținând cont de evoluția situației de securitate din Afganistan, în acest an, Baza Militară 201 a fost transformată într-o bază înaintată a Federației Ruse în Regiunea Asiei Centrale, fiind considerată prioritară în ceea ce privește modernizarea înzestrării.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s