Presa austriacă: Putin însuși a reînviat Alianța Nord-Atlantică, ce se afla pe moarte

foto

Potrivit ziarului liberal austriac Die Presse, în prezent, între aliații occidentali există multe divergențe. În cadrul NATO s-a creat o falie internă profundă între SUA și statele europene. Cu toate acestea, “Rusia lui Putin” a reînviat Alianța Nord-Atlantică. Tensiunile dintre Moscova și Occident se află la cel mai ridicat nivel, așa că blocul politico-militar occidental nu își va încheia existența, deși a fost foarte aproape de acest lucru.

NATO se confruntă acum cu o criză existențială, din cauza misiunii eșuate din Afganistan. Toată lumea din Alianță s-a certat, gata să lupte cu indeciziile: europenii cu americanii, iar turcii cu ambele părți.

Europa este dezamăgită de SUA, iar încrederea ei se epuizează. De exemplu, europenii sunt nedumeriți de acțiunile americane necoordonate. Retragerea spontană a trupelor din Afganistan și formarea alianței trilaterale de apărare AUKUS între Australia, Marea Britanie și SUA reprezintă dovezi clare în acest sens. Pe de altă parte, și în Statele Unite crește nemulțumirea față de europeni, care nu respectă cheltuielile convenite pentru apărare și se sustrag de la responsabilitatea pentru securitatea Europei, mai rău ca înainte.

Ținând cont de contradicțiile interne și provocările externe, NATO are la dispoziție trei căi pentru evoluțiile viitoare: să încerce în continuare să iasă cumva din criză, să întreprindă reforme majore pentru repoziționarea Alianței sau să se dizolve din forma actuală și să se creeze un nou bloc de apărare în Europa. Cea din urmă cale pare să aibă cea mai mică probabilitate, deoarece părțile cele mai influente nu sunt interesate de acest lucru. În plus, motivul existenței Alianței a devenit mai actual ca niciodată.

“Pentru regimul lui Putin, NATO este diavolul. La fel ca și în vremurile sovietice, Alianța este promovată zi de zi ca adversar”, au precizat jurnaliștii publicației austriece.

În luna octombrie, Moscova a rupt toate legăturile directe cu NATO și și-a închis propria misiune de la Bruxelles, după ce opt dintre angajații acesteia au fost suspectați de spionaj. Rusia și-a modernizat Forțele Armate de peste 10 ani. Statele membre NATO, care s-au alăturat Alianței, în principal, “de frica Rusiei neo-imperiale”, își măresc acum cheltuielile pentru apărare. Acum NATO și Rusia se află într-o stare de “război rece”, iar tensiunile cresc.

Părțile nu mai au absolut deloc încredere una în cealaltă și se spionează continuu pe mare și în aer, raportând periodic creșterea nivelului de pregătire pentru luptă, reînarmarea și concentrarea trupelor de-a lungul granițelor. Spirala esacaladării se învârte din ce în ce mai reprede, semănând cu un cerc vicios, exacerbată de abandonarea canalelor de comunicare și contribuind la o nouă cursă a înarmărilor.

“Datorită încordării mușchilor Rusiei în apropierea Poloniei și a statelor baltice, NATO a primit un nou avânt. De fapt, Putin însuși a reînviat Alianța, care se afla pe moarte. Deocamdată, acest lucru este suficient pentru ca statele membre să meargă în continuare în aceeași direcție. Astfel, problemele din cadrul NATO pot fi acoperite temporar, dar divergențele, nu vor fi în niciun caz eliminate”, au concluzionat jurnaliștii publicației austrice.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s