Expert rus în relații externe: Există două scenarii posibile pentru declanșarea unei operații militare a Rusiei împotriva Ucrainei

1

În cadrul unui interviu acordat site-ului lenta.ru, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Federației Ruse, Andrei Kortunov, a declarat, pe 12.11.2021, că probabilitatea unei invazii militare rusești în Ucraina este extrem de scăzută, dar există două situații în care Moscova ar trebui să desfășoare o operație militară pe teritoriul statului vecin.

Potrivit expertului rus, Moscova va fi nevoită să intervină în cazul unei ofensive de amploare din partea Forțelor Armate ale Ucrainei în sud-estul țării.

“Dacă ei se vor hotărî să urmeze calea lui Aliyev (n.r. – președintele Azerbaidjanului), pentru a pune mâna pe Donbas, folosind drone turcești și alte armamente moderne, atunci, probabil că Rusia va fi într-adevăr forțată să răspundă”, a explicat Kortunov.

În opinia sa, al doilea scenariu ar fi reprezentat de o cădere reală a Ucrainei, caz în care Moscova ar fi nevoită să preia controlul asupra regiunilor apropiate din punct de vedere cultural.

Kortunov a subliniat că niciunul dintre cele două scenarii nu pare acum realist, deoarece nu sunt întrunite condițiile prealabile pentru acestea, și a numit discuțiile despre o posibilă invazie drept speculații.

“Este evident faptul că Rusia nu poate dobândi nimic prin acest tip de acțiune militară, iar perderile vor fi foarte mari”, a concluzionat expertul rus.

Anterior, agenția Bloomberg, citând surse anonime, a anunțat că oficialii americani i-au informat pe colegii europeni că Rusia ar putea lua în considerare posibilitatea unei invazii militare în Ucraina.

Agenția a mai informat că surse apropiate Kremlinului au negat existența unor astfel de planuri, dar au arătat dorința Moscovei de a-i demonstra Kievului disponibilitatea de a folosi forța.

Ministerul rus de Externe a respins în mod repetat informațiile din presa occidentală conform cărora Rusia concentrează trupe la granița cu Ucraina. După cum a subliniat secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, Moscova mută trupe pe teritoriul său așa cum dorește, dar acest lucru nu amenință pe nimeni și nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. În opinia sa, orice țară ale cărei granițe se află în proximitatea unor regiuni instabile va lua măsurile necesare pentru propria sa securitate.

Însăși SUA și aliații săi din cadrul NATO și-au sporit în mod semnificativ activitatea militară în Marea Neagră. Numai în ultimele 24 de ore, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au descoperit și escortat în regiune patru avioane de cercetare ale NATO. Potrivit Ministerului rus al Apărării, Statele Unite încearcă să creeze o grupare de trupe în apropierea granițelor ruse, iar unul dintre obiectivele Washingtonului constă în dezvoltarea militară a Ucrainei. “SUA studiază situația pentru cazul unei soluții militare a conflictului din Donbas”, consideră reprezentanții ministerului.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s