Federația Rusă a început livrarea sistemelor de rachete antiaeriene de tip S-400 Triumf către India

1

Șeful Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară Internațională (FSVTS) din Federația Rusă, Dmitry Shugaiev, a declarat, pe 14.11.2021, că Rusia a început livrarea către India a primului sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

“Primele livrări au început deja”, a menționat Shugaiev la Dubai Airshow-2021, a cărui declarație a fost preluată de agenția Interfax.

Potrivit precizărilor sale, primul divizion va fi furnizat până la sfârșitul anului.

Pe 20 iulie 2021, șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev, a declarat pentru Interfax că prima parte a complexelor S-400 pentru India se află în etapa finală de producție, urmând ca livrările să înceapă conform planului, adică în trimestrul patru al anului 2021.

Oficial s-a anunțat că, la începutul lunii octombrie 2018, pe fondul discuțiilor ruso-indiene la nivel înalt, a fost semnat un contract pentru livrarea în India a unor sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf. Potrivit contractului, valoarea totală a tranzacției este de 5,43 miliarde de dolari. India va primi în acest fel cinci regimente de rachete antiaeriene S-400. La acel moment se estima că primul complet va fi livrat pînă la sfârșitul anului 2021, iar toate sistemele până la sfârșitul anului 2024.

Pe 14 februarie 2019, vicepremierul Yuri Borisov a informat că Rusia a început să primească avansul din India pentru sistemele S-400. La numai câteva zile, ministrul rus al industriei, Denis Manturov, anunțat începerea producerii sistemelor S-400 pentru India.

Sistemul de rachete antiaeriene S-400 Triumf, dezvoltat și produs de concernul aerocosmic Almaz-Antey, este destinat pentru distrugerea avioanelor aviației strategice și tactice, a rachetelor balistice, a țintelor supersonice și altor mijloace de atac aerian, în condiții de contraacțiune radioelectronică sau de altă natură. Sistemul este capabil să distrugă ținte aerodinamice la distanțe de până la 400 de kilometri, ținte balistice la distanțe de până la 60 de kilometri, iar ținte care zboară cu viteze de până la 4,8 kilometri pe secundă la altitudini cuprinse între câțiva metri și câteva zeci de kilometri. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit datelor aflate la dispoziție din sursele deschise rezultă faptul că, în prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de 34 de regimente dotate cu sisteme de rachete antiaeriene de tip S-400 Triumf. În compunerea acestora se află 71 de divizioane, cu un total de 560 de instalații de lansare. De regulă, un regiment de rachete antiaeriene include două divizioane. Cu toate acestea, în Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse există și două excepții. Un regiment este structurat în trei divizioane (Regimentul 1532 Rachete Antiaeriene al Flotei din Oceanul Pacific din Peninsula Kamchatka), iar altul dispune chiar de patru divizioane (Regimentul 1490 Rachete Antiaeriene al Regiunii Militare Vest din Regiunea Leningrad).

În ceea ce privește exportul acestor sisteme, se poate spune că el se află abia la început, întrucât Federația Rusă a insistat întâi pentru dotarea trupelor proprii cu un număr suficient de complexe antiaeriene S-400.

India va deveni al treilea stat care va dispune de sisteme de rachete antiaeriene S-400, după China și Turcia. Primele două state au primit câte două regimente, respectiv câte patru divizioane de rachete antiaeriane de acest tip.

Lista de așteptare pentru statele interesate de achiziționarea sistemelor S-400 este destul de lungă (13 țări) și va fi extinsă în continuare. Pe aceasta se află Republica Belarus, Arabia Saudită, Marocul, Irakul și Iranul, precum și Qatarul, Egiptul și Vietnamul.

Trebuie precizat faptul că și Turcia este interesată de achiziționarea unui regiment suplimentar de sisteme S-400. Potrivit reprezentanților ruși, un contract în acest sens ar putea fi încheiat chiar până la sfârșitul anului 2021.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s