Rusia a doborât un satelit sovietic aflat la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri

foto

Potrivit topcor.ru, atât Departamentul de Stat al SUA, cât și presa americană au informat publicul că Rusia a testat arme antisatelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională și echipajul acesteia.

“Rusia a efectuat în mod nechibzuit un test devastator de arme antisatelit împotriva unuia dintre sateliții săi”, a declarat Ned Price, reprezentant al departamentului diplomatic american, la un briefing din 15 noiembrie.

Price a menționat că “acțiunile armatei ruse au pus în pericol viața cosmonauților și astronauților” și au reprezentat, de asemenea, “o amenințare la adresa intereselor tuturor țărilor”. El a precizat că, în consecință, s-au format “peste 1.500 de resturi și sute de mii de mici fragmente spațiale”.

Și Comandamentul Spațial al SUA a anunțat că “un eveniment rar și potențial periculos” a avut loc în dimineața zilei de 15 noiembrie.

Pe de altă parte, agențiile spațiale din Rusia și SUA, Roskosmos și NASA, au fost mai puțin emoționate. Acestea au raportat că riscul de coliziune cu resturile spațiale a fost destul de mic, iar conform procedurilor standard, cosmonauții și astronauții se aflau în navele spațiale Soyuz MS-19 și Crew Dragon.

În același timp, presa americană a difuzat informații potrivit cărora un complex rusesc necunoscut a lansat o rachetă interceptoare de pe Cosmodromul Plesețk și a lovit cu succes o navă spațială nefuncțională, aflată la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri. Potrivit astronomilor americani, rușii au doborât vechea navă spațială sovietică Kosmos-1408 din seria Celina-D, plasată pe orbită în anul 1982. Orbita acestui aparat a trecut peste Marea Laptev, unde, cel mai probabil, a avut loc etapa finală a testului antisatelit.

Militarii americani au vorbit despre testele efectuate în Rusia cu arme antisatelit încă din 2014. Atunci se pare că ar fi înregistrat primele teste ale unei rachete interceptoare aparținând unui sistem de apărare antirachetă de perspectivă. Acestea au fost efectuate în cadrul proiectului de cercetare și dezvoltare Nudol.

Surse: militarynews.ru, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s