Amiral rus: Submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în urma coliziunii cu un submarin al NATO

1

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, fostul comandant al Flotei de Nord, amiralul Vyacheslav Popov, a declarat, pe 22.11.2021, că submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în anul 2000 în urma coliziunii cu un submarin al NATO, al cărui nume este cunoscut cu o probabilitate de 90%.

Submarinul rusesc Kursk s-a scufundat pe 12 august 2000, în Marea Barents, la 175 de kilometri de Severomorsk, la o adâncime de 108 metri. Conform versiunii oficiale, incidentul s-a produs din cauza exploziei unei torpile și a detonării ulterioare a munițiilor de la bord. Toți cei 118 membri ai echipajului submarinului care participau la exercițiu și-au pierdut viața.

“Submarinul care s-a ciocnit cu Kursk urmărea submarinul nostru. În acele condiții de atunci nu s-a reușit asigurarea securității. Submarinul străin s-a apropiat prea mult sau o manevră a submarinului Kursk a dus la pierderea contactului. Eu cunosc cu o probabilitate de 90% numele submarinului, dar nu pot să-l numesc public pentru că nu am dovezi. Este vorba despre un submarin NATO. Acesta se afla în raionul în care s-a scufundat submarinul Kursk”, a spus Popov.

Potrivit precizărilor sale, semnalele SOS din acea zi au fost transmise nu de Kursk, ci de submarinul NATO, care se afla în apropiere și a fost avariat. Aviația antisubmarin a Forțelor navale ale Rusiei l-a descoperit în largul coastelor Norvegiei.

Încă din anul 2000, în filmul documentar al lui Arkadi Mamotov despre submarinul Kursk, amiralul Popov, care la acea dată comanda Flota de Nord, spunea că pentru el “versiunea principală este cea a unei coliziuni cu un submarin neidentificat, care a lovit cel mai vulnerabil punct al navei noastre, desigur, în mod incoștient”. Cu toate acestea, amiralul nu a indicat atunci aparțenența submarinului și nici faptul că îi cunoaște numele.

Potrivit datelor din presa rusă și străină, în zona exercițiilor se aflau submarinele nucleare Memphis și Toledo ale Forțelor Navale ale SUA, precum și submarinul Splendid al Marinei britanice. Portalul News24 a relatat că Ministerul rus al Apărării a cerut permisiunea Pentagonului de a inspecta submarinele Memphis și Toledo, dar a fost refuzat și s-a afirmat că toate submarinele sunt în stare de funcționare. Același răspuns a fost primit și de la Londra.

Versiunea oficială a comisiei guvernamentale ruse, care a fost făcută publică în iulie 2002, submarinul nuclear Kursk s-a scufundat ca urmare a exploziei termice a componentelor combustibilului torpilei 65-76, ce a dus la detonarea ulterioară. Comisia guvernamentală a decis, de asemenea, că fragmentele submarinului aflate pe fundul Mării Barents să fie detonate.

Potrivit experților, detonarea fragmentelor a fost necesară din punctul de vedere al siguranței navigației, deoarece torpile neexplodate puteau rămâne pe fundul mării. Locul în care s-a scufundat submarinul se află în zona centrală a regiunii de transport și de pescuit.

Submarinele sovietice și rusești au fost implicate de-a lungul timpului în mai multe coliziuni. De exemplu, în februarie 1992, submarinul nuclear K-276 s-a ciocnit cu submarinul nuclear american Baton Rouge din clasa Los Angeles, într-un poligon de pregătire pentru luptă al Flotei de Nord din Marea Barents.

De asemenea, în anul 1993, submarinul nuclear Borisoglebsk, care îndeplinea misiuni de pregătire pentru luptă a primit o lovitură în corpul navei. Ancheta a stabilit că submarinul nuclear Grayling al Marinei SUA, care urmărea submarinul Borisoglebsk, l-a scăpat din vedere și s-a lovit de acesta.

Acestea și alte incidente nu au avut însă consecințe atât de catastrofale ca în cazul submarinului Kursk. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit declarațiilor unor foști marinari sau oficiali ruși, submarinul Kursk s-a ciocnit cu submarinul american Toledo.

Atât Pentagonul, cât și Kremlinul au refuzat să comenteze declarația făcută de amiralul Vyacheslav Popov.

Surse: ria.ru, tass.ru, topwar.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s