Business Insider a evaluat echilibrul de forțe dintre Rusia și NATO în Marea Neagră. Concluzia: “Marea Neagră lac rusesc”

1

Într-un articol scris pentru publicația Business Insider, editorialistul Konstantin Atlamazoglu a evaluat echilibrul de forțe dintre Rusia și NATO în Marea Neagră.

Jurnalistul a atras atenția asupra importanței strategice a regiunii, care leagă Caucazul de continentul european.

“Aici se află porturi rusești fără gheață… Marea Neagră ocupă un loc proeminent în arhitectura de apărare a Moscovei. Superioritatea în aceste ape asigură nu numai securitatea Rusiei, dar îi și permite acesteia să-și răspândească influența și să provoace NATO”, a scris autorul.

Forțele Navale ale Alianței Nord-Atlantice și-au întărit prezența în regiune, dar restricțiile geografice și dreptul internațional crează probleme în lupta împotriva Rusiei.

În același timp, multe state sunt inferioare capabilităților sale militare. De exemplu, România are trei fregate, șapte corvete, un submarin vechi din clasa Kilo și mai multe nave auxiliare. După cum a remarcat editorialistul, nici Bulgaria nu stă mai bine. Forțele Navale sunt format din patru fregate, trei corvete și dragoare de mine. Ucraina încearcă să-și refacă Forțele Navale, în timp ce Georgia are doar o gardă de coastă.

“Turcia are o flotă semnificativă și eficientă, dar relațiile sale calde cu Moscova și înstrăinarea de NATO ridică semne de întrebare în ceea ce privește apartenența sa la Alianță”, este convins Atlamazoglu.

Potrivit jurnalistului, în aceste condiții, Marea Neagră a devenit “lac rusesc”. Rusia a efectuat mai multe reforme în 2008 și apoi în 2011-2020, după care flota sa a devenit ușoară și manevrabilă. Flota rusă din Marea Neagră este dotată cu trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, nave de patrulare din clasa Krivak, crucișătorul purtător de rachete Moscova, precum și șase submarine diesel-electrice noi. Pe mare, acestea sunt susținute de multe nave de sprijin mici, care sporesc capabilitățile Marinei.

“În același timp, Moscova a construit în Marea Neagră așa-numitul sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD). Este vorba despre rachete de coastă antinavă, sisteme de rachete operativ-tactice, sisteme de apărare antiaeriană și stații radar. În plus, Forțele Navale au fost completate cu Corpul 22 Armată din Crimeea și cu două divizii de aviație dislocate, de asemenea, în peninsulă. Acestea ajută la protejarea navelor rusești și la reținerea armatelor inamice”, a concluzionat jurnalistul.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s