Sistemele rusești S-500 și S-550 vor apăra împreună obiectivele importante împotriva armelor hipersonice

1

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.11.2021, citând o sursă apropiată de departamentul militar, că noul sistem de rachete antiaeriene S-550 pe baza sistemului S-500 Prometheus va asigura împreună cu acesta apărarea antirachetă și anticosmică a obiectivelor strategice ale Rusiei.

“Sistemul de apărare antiaeriană S-550 nu va înlocui sistemul S-500, deoarece nu este mai perfecționat decât predecesorul său. De fapt, este o versiune mai ușoară a acestuia. Noul sistem va avea misiuni de luptă puțin diferite de Prometheus. Și impactul asupra obiectelor care reprezintă o amenințare va fi, de asemenea, diferit”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, sistemele de rachete antiaeriene S-500 și S-550 vor deveni platforme ale noului sistem de apărare antiaeriană și vor acoperi împreună obiectivele strategice ale țării împotriva armelor hipersonice.

“Împreună cu sistemul S-350 Vityaz și complexele cu rază scurtă de acțiune, acestea vor putea distruge absolut toate țintele disponibile astăzi”, a declarat sursa.

După cum a adăugat aceasta, noul sistem nu reprezintă o reanimare a sistemului sovietic de apărare antirachetă, dar, în timpul dezvoltării sale, au fost luate în considerare a serie de concepte nerealizate.

Anterior, o altă sursă a agenției Tass anunțase că primul sistem strategic de apărare antirachetă S-550 va fi introdus în dotarea armatei ruse până în anul 2025. Aceasta a precizat că S-550 va întrebuința o instalație mobilă de lansare, cu o rachetă hipersonică, iar o versiune navală a sistemului nu este avută în vedere.

Pe 09 noiembrie, la o consfătuire a Ministerului Apărării, ministrul Serghei Șoigu a anunțat că, în timpul întâlnirilor de la începutul lunii noiembrie de la Soci cu reprezentanții ministerului și ai Complexului Militar Industrial, președintele Vladimir Putin a inclus S-550 între sistemele ale căror livrări la trupe sunt de o importanță specială.

Pe 15 noiembrie, la salonul aeronautic Dubai Airshow-2021, șeful corporației de stat Rostec, Serghei Chemezov, a declarat că S-550 va avea o distanță mai mare de descoperire a țintelor și o bătaie crescută a rachetei.

Sistemul de apărare antirachetă pentru interceptare apropiată S-550, un proiect al sistemului mobil de apărare antirachetă, a fost dezvoltat în fosta URSS, în perioada 1981-1988, de către Biroul Central de Proiectare Almaz, în prezent NPO Almaz, parte a concernului Almaz-Antey.

Încetarea lucrărilor la acest sistem s-a produs simultan cu închiderea altor câteva proiecte sovietice din domeniul apărării, în cadrul unor acorduri sovieto-americane. Echipamentele prototipului complexului de tragere al sistemului au fost demontate după 1992. În urma dizolvării fostei URSS, restul rezultatelor lucrului la proiect au fost distruse.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s