Ministrul rus al apărării: SUA au exersat scenarii de întrebuințare a armelor nucleare împotriva Rusiei

1

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 23.11.2021, în timpul unor discuții cu omologul său chinez, Wei Fenghe, că bombardierele strategice americane exersează tactici privind executarea unor atacuri cu rachete împotriva Rusiei.

“În ultima lună, au fost efectuate aproximativ 30 de zboruri în apropierea granițelor Federației Ruse, ceea ce înseamnă de 2,5 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a menționat Șoigu.

Acesta a remarcat că activitatea aeronavelor militare americane s-a intensificat în mod semnificativ, în special, în apropierea granițelor de est ale țării. În anul 2020, deasupra Mării Okhotsk au fost efectuate 22 de zboruri, în timp ce cu un an mai devreme au fost doar trei.

Ministrul a precizat că luna aceasta, în timpul exercițiului Global Thunder, zece bombardiere au exersat variante de întrebuințare a armelor nucleare împotriva Rusiei, aproape simultan din direcțiile vest și est. Distanța la care s-au apropiat de granița rusă a fost de 20 de kilometri.

Șoigu a adăugat că în timpul zborurilor, avioanele americane exersează, de asemenea, intrarea pe linia de utilizare a rachetelor de croazieră pentru executarea atacurilor convenționale. “În toate cazurile, mijloacele noastre de apărare antiaeriană a descoperit la timp bombardierele strategice americane, a fost stabilită monitorizarea continuă a acestora și au fost luate măsuri de prevenire a incidentelor”, a spus ministrul.

Potrivit declarațiilor acestuia, astfel de acțiuni reprezintă o amenințare nu numai pentru Rusia, ci și pentru China, motiv pentru care coordonarea celor două țări devine un factor stabilizator în afacerile internaționale. Dezvoltarea unei astfel de interacțiuni este deosebit de importantă, în contextul creșterii turbulențelor geopolitice și a potențialului de conflict.

Financial Times a scris anterior că partenerii americani, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franța și Japonia, îndeamnă SUA să renunțe la tranziția către o politică de interzicere a primei lovituri nucleare. Viceminstrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a spus că Moscova nu are niciun motiv să creadă că Washingtonul își poate reconsidera politica în această probelmă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În utlima perioadă, Rusia și China și-au intensificat în mod progresiv cooperarea în domeniul militar, executând un exercițiu naval comun de amploare în Marea Japoniei și Oceanul Pacific, precum și o nouă patrulare comună a bombardierelor strategice din cele două țări.

Acestă stare de fapt a fost consființită în mod oficial pe 23 noiembrie, când miniștii apărării din cele două țări, general de armată Serghei Șoigu și general colonel Wei Fenghe, au semnat o foaie de parcurs pentru dezvoltarea cooperării militare dintre Rusia și China, în perioada 2021-2025.

Părțile au convenit să intensifice cooperarea dintre Forțele Armate ale celor două țări prin desfășurarea de exerciții militare strategice și patrule comune.

În mod simbolic, la discuțiile de la Moscova au fost prezenți comandanții-șefi ai Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice ale Rusiei, amiralul Nikolai Evmenov și generalul colonel Serghei Surovikin, precum și omologii lor chinezi, amiralul Dong Jun și generalul colonel Chang Dingqiu. 

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s