Lukașenko recunoaște Crimeea și se oferă să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul Republicii Belarus

foto

Președintele Republicii Belarus, Aleksander Lukașenko, i-a acordat, pe 30 noiembrie, un amplu interviu cunoscutului jurnalist rus Dmitri Kiselyov, care conduce agenția Rossiya Segodnya (Rusia Astăzi). În timpul interviului au fost abordate o serie de subiecte, inclusiv în ceea ce privește securitatea Republicii Belarus și a Statului Unional cu Federația Rusă. Între altele, pentru prima dată, Lukașenko a spus că Peninsula Crimeea aparține “de jure” Federației Ruse. 

“Crimeea este și a mea”

Pentru prima dată de la reunificarea Crimeii cu Rusia, președintele Republicii Belarus a declarat că peninsula este parte “de drept” a Federației Ruse. Trebuie precizat faptul că, anterior, Alexander Lukașenko a spus că va recunoaște jurisdicția rusă asupra Crimeii și Sevastopolului “abia după ce toți oligarhii ruși o vor face”. Cu toate acestea, în urmă cu câteva săptămâni, într-o convorbire cu Vladimir Putin, Lukașenko a afirmat că este gata să accepte o ofertă a președintelui rus de a vizita Crimeea.

În cadrul interviului acordat lui Dmitri Kiselyov, președintele Republicii Belarus a spus că Peninsula Crimeea este rusească atât “de facto”, cât și “de jure”.

Șeful statului belarus a subliniat că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui referendum în peninsulă, în care majoritatea covârșitoare a localnicilor a votat pentru independența față de Ucraina, cu intrarea ulterioară în Federația Rusă. Referendumul a avut loc în martie 2014, după evenimentele asociate cu lovitura de stat din Ucraina.

Potrivit lui Alexander Lukașenko, el, în calitate de președinte al Republicii Belarus, are tot dreptul să viziteze Crimeea, “indiferent al cui protectorat este”, precizând că “este și Crimeea mea”.

Lukașenko a declarat că între el și Putin nu s-a pus niciodată problema statutului Crimeii. Acesta a menționat că i-a propus omologului său rus “să aterizeze împreună la baza din Sevastopol”.

În Ucraina au apărut deja reacții după ce Alekxander Lukașenko a recunoscut Crimeea drept rusă. Astfel, reprezentanți ai autorităților politice din Ucraina au spus că “Lukașenko urmează în continuare calea încălcării normelor internaționale”. De asemenea, aceștia au afirmat că “politica lui Lukașenko este o reflectare a politicii Kremlinului”. Cu toate acestea, oameni de rând din Ucraina au scris pe rețelele de socializare, de exemplu, că “Lukașenko a spus ceea ce spun chiar și politicienii de la Kiev în bucătăriile lor”.

“Proliferarea arsenalului american în Europa nu va rămâne fără răspuns”

Lukașenko s-a referit și la declarațiile recente ale unor reprezentanți ai SUA și NATO cu privire la o posibilă desfășurare a armelor nucleare americane în afara Germaniei (în Europa). Cert este că reprezentanții elitelor politice germane au ridicat încă o dată problema respectării statutului non nuclear al RFG. Pînă acum, de fapt, acest lucru nu a fost realizat, deoarece bombele aeriene B61 ale US Air Force se află pe teritoriul Germaniei. Acestea reprezintă una din componentele arsenalului nuclear american din Europa.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dacă Berlinul va refuza să mai depoziteze armele nucleare americane pe teritoriul Germaniei, atunci Alianța va lua în considerare alte opțiuni pentru amplasarea acestor bombe nucleare în alte state europene. Pe culoarele diplomatice s-a vorbit chiar că una dintre aceste opțiuni este Polonia.

Alexander Lukașenko a reacționat la o astfel de perspectivă și a spus că, în acest caz, Minskul va oferi posibilitatea ca Rusia să amplaseze arme nucleare pe teritoriul Republicii Belarus. Potrivit precizărilor sale, proliferarea efectivă a arsenalului nuclear american în Europa nu poate fi lăsată fără răspuns. Astfel, ca o reacție la inițiativele NATO, el îi va oferi lui Vladimir Putin posibilitatea de a disloca armele nucleare rusești în Republica Belarus.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s